Veiligheids- en verkeersregels Costa Rica - Edventure
check

Toegevoegd aan je reiskoffer

Titel
item-thumbnail

Rijden in Costa Rica

Zelf rondrijden in Costa Rica is erg leuk! Neem onderstaande informatie in ogenschouw voordat je in je huurauto stapt en op avontuur gaat.

Rijbewijs: In Costa Rica heb je alleen een geldig rijbewijs nodig om een auto te mogen besturen. Een internationaal rijbewijs is niet vereist. In het geval van een huurauto zal de autoverhuurder een creditcardvoucher als het onderpand van de auto vragen.  Uiteraard wordt de creditcard voucher verscheurd op het moment dat de auto zonder schade wordt ingeleverd. Check bij het innemen van de huurauto samen met de verhuurder de auto, eventuele krasjes, de banden, de benzinemeter en de krik en reserveband. Als dat allemaal in orde is kan het contract rondgemaakt worden.

Verkeersregels: En dan op pad! Buiten het stedelijke gebied rondom San José is het verkeer rustig. Over het algemeen zijn de verkeersregels vergelijkbaar met wat we in Europa gewend zijn. Rijstroken zijn gemarkeerd met dubbele volle lijnen wanneer inhalen niet is toegestaan en onderbroken lijnen waar het wel is toegestaan.
Snelheidslimieten (in kilometers) staan aangegeven met borden, maar meestal niet zo vaak als wat we in Europa gewend zijn. De gebruikte symbolen op verkeersborden in Costa Rica zijn vergelijkbaar met internationale symbolen. De belangrijkste borden zijn: Alto, dit betekent Stop. En Ceda el Paso betekent Verleen Voorrang.

De minimale snelheid op snelwegen en buiten de bebouwde kom is 60 km per uur en de maximale snelheid 80 km per uur tenzij anders aangegeven. Binnen de bebouwde kom is de maximale snelheid 40 km per uur en rondom scholen, ziekenhuizen en klinieken is de maximale snelheid 25 km per uur.

Andere weggebruikers: Buiten het stedelijke gebied deel je de weg o.a. met andere auto´s, ossenkarren, tractors, kuddes koeien en vooral veel motors en brommers. Kijk niet gek op als je een overbeladen motor voorbij ziet schieten. Veel Costaricaanse weggebruikers denken dat ze zowel rechts als links mogen inhalen en tussen files door mogen. Tijdens het ritsen zijn ze niet altijd hoffelijk. Wees hier alert op.

(Snelheids)controles: Snelheidscamera’s bestaan (nog!) niet in Costa Rica maar langs de snelweg zul je regelmatig politieagenten zien staan met een snelheidsmeter en als je te hard rijdt kun je ter plaatse aangehouden worden.

Zorg er altijd voor dat je je rijbewijs én paspoort bij de hand hebt voor het geval je wordt aangehouden. Je nationale rijbewijs is in Costa Rica immers alleen (en maximaal 3 maanden) geldig samen met de ingangsstempel in je paspoort. Mocht je aangehouden worden en de agent wil je papieren innemen (om wat voor reden dan ook), geef dan aan dat persoonlijke documenten en registratiepapieren van de auto privé eigendom zijn en dus niet in beslag genomen mogen worden. Vraag of de agent met je meegaat naar het dichtsbijzijnste politiebureau om de zaak op te helderen.

Boetes: Wanneer je een boete krijgt, betaal die dan zelf bij een bank en geef een kopie van de betalingsbon aan het autoverhuurbedrijf wanneer je de auto weer inlevert.

Ongevallen: Wanneer je betrokken bent bij een ongeluk, neem dan direct contact op met de autoverhuurder en evt. politie en wacht instructies af. Er zal een politieagent arriveren die een rapport opmaakt. Verplaats je auto niet. In geen geval! Ook niet wanneer je auto de weg blokkeert en eenvoudig verplaatst zou kunnen worden. In het geval je de auto verplaatst komt de verzekering te vervallen. Costaricanen zijn het hier gewend en zullen het je niet kwalijk nemen.
Zelf kun je contact opnemen met de politie via 911. De politie moet soms van ver komen en wachttijden tot anderhalf uur zijn geen uitzondering. In de meer bewoonde wereld gaat het vaak sneller. De auto mag pas verplaatst worden als de verkeerspolitie toestemming geeft (en dus de documentatie van het ongeval compleet heeft).

Rijden op het strand en door rivieren: Rijden op het strand is in Costa Rica ten strengste verboden, tenzij er geen enkele andere weg loopt tussen twee dorpen.  Het is zeer af te raden door rivieren te rijden omdat eventuele hierdoor geleden schade niet door geen enkele verzekering gedekt wordt (ook niet door de all-risk verzekering).

Rijden zonder gordel of onder invloed van alcohol en of drugs is verboden, net als in Europa. Politieagenten zijn bij wet toegestaan om alcoholtesten uit te voeren. Boetes zijn schrikbarend hoog voor overtredingen.

Veilig parkeren: Als je je auto bij een strand, restaurant of elders parkeert, parkeer dan bij voorkeur altijd in het zicht. Op vele plaatsen in Costa Rica zijn parkeerwachters (te herkennen aan hun gele hesje) aanwezig die tegen een kleine vergoeding (500 colones of US$1) je auto in de gaten houden. Laat waardevolle spullen niet in het zicht liggen en sluit de auto altijd goed af.

Ondanks deze puntjes is Costa Rica een veilig en heerlijk land om zelf rond te rijden.  Zelfs langs de weg zie je regelmatig aapjes in de bomen of toekans overvliegen. Let ook op leguanen in de berm die soms snel nog even willen oversteken.  Maar let ook goed op de weg en je medewerkgebruikers :).

Een goede reis!