Algemene informatie Costa Rica: voorbereid op reis | Edventure Travel
check

Toegevoegd aan je reiskoffer

Titel

Algemene informatie Costa Rica

Ga je binnenkort op reis naar Costa Rica? Met deze algemene informatie en tips over Costa Rica kun je je optimaal voorbereiden.

Pura Vida!

Pura Vida!

De Costaricaanse cultuur is een levendige mix van inheems erfgoed en Spaanse koloniale invloed, met een vleugje Jamaicaanse, Chinese en andere immigrantculturen. Het resultaat is een natie van relaxte, vriendelijke en gelukkige mensen! De officiële taal is Spaans, maar een deel van de bevolking spreekt Engels of een eigen, inheemse taal als Bribri of het Creoolse Mekatelyu.

De bijnaam voor Costaricanen is “Ticos”. Deze naam is ontstaan omdat Costaricanen veel verkleinwoorden gebruiken. Zo wordt een hond (perro) door een Costaricaan een ´perrito´, ofwel hondje, genoemd. Een koffie is een ´cafecito´, een koffietje, enzovoort.

Wanneer je eenmaal in Costa Rica bent, zul je de Ticos vaak ´Pura Vida´ horen roepen. Letterlijk vertaald is dat ´puur leven´. De Ticos gebruiken deze term om hallo, tot ziens, bedankt en graag gedaan te zeggen, maar ook om te zeggen dat alles goed is. Maar het is meer dan alleen een kreet of gezegde, het is een manier van leven. Ticos hebben een zeer ontspannen, eenvoudige manier van naar het leven te kijken. Geen zorgen, geen gedoe, geen stress. Pura Vida betekent ook dankbaarheid voor wat je hebt en niet teveel stilstaan bij negativiteit.

Als je goed oplet, zul je in gesprekken tussen Ticos ook vaak het woord ´mae´ horen. Dit betekent zoveel als ´gast´ of ´dude´. Costaricanen spreken elkaar veel met deze zeer informele vorm aan. Wil je meedoen aan een gesprek, roep dan eens ´Pura Vida Mae!´, gegarandeerd ontstaat er een leuk gesprek.

Wil je alvast oefenen, bekijk dan deze instructievideo!

Je weg vinden in Costa Rica

item-thumbnail

Je weg vinden in Costa Rica

Je weg vinden in Costa Rica is niet moeilijk zolang je een smartphone bij je hebt met Waze of Google Maps. Navigeer je liever op de traditionele Costaricaanse manier? Dan is het goed om te weten dat adressen met straatnamen niet worden gebruikt hier. In het algemeen worden adressen gegeven in termen van afstand tot een lokaal herkenningspunt. Het postkantoor heeft bijvoorbeeld het volgende adres: 100 meter ten westen en 50 meter ten noorden van de hoofdingang van de Merced kerk.

Dan moet je natuurlijk wél weten waar het noorden ligt. Daar is wat op bedacht: Elk dorp, hoe klein ook, heeft een kerk, een voetbalveld en een pulpería (buurtsuper). Alle kerken staan in Costa Rica gericht naar het Westen, wat erg handig is om te weten als je op de Costaricaanse manier een adres zoekt.

Voor de Ticos is dit allemaal de normaalste zaak van de wereld, maar voor reizigers is dit vaak wel uitdagend. Lang leve de navigatie Apps! Download hieronder Waze, de meest gebruikte (gratis) navigatie app in Costa Rica. Maps.me is niet de beste app om te gebruiken bij het navigeren door Costa Rica.

Download Waze

Internet, telefoon en electriciteit

item-thumbnail

Internet, telefoon en electriciteit

Telefoon: Met je Nederlandse of Belgische telefoon (abonnement) kun je via de nationale Costaricaanse provider naar huis bellen. Houd er rekening mee dat het bereik in het land niet overal even goed is. Dit geldt met name in de bergachtige streken. Om kosten te besparen en ook lokaal te kunnen internetten, kun je ook een lokale simkaart kopen bij provider Kolbi, Claro of Liberty.

Internet: In de hotels waar je verblijft is er meestal gratis wifi. Misschien niet altijd tot in de kamer, maar dan in ieder geval in de gemeenschappelijke ruimtes. De sterkte van het netwerk is wisselend.

Electriciteit: Costa Rica kent een netspanning van 110 volt. Sommige electrische apparaten (zoals je eigen fohn) kun je wel gebruiken, maar ze werken dan minder goed. We raden aan ze thuis te laten. Het opladen van mobiele telefoons, tablets en laptops is geen probleem. De stekkers zijn wel anders (gelijk aan stekker voor de VS), je hebt dus altijd een verloopstekker nodig.

Het klimaat

Het klimaat

Klimaat: Costa Rica kent een tropisch klimaat. De maximale temperaturen in de hoofdstad San José liggen tussen 22°C en 28°C, aan de Pacifische en Caribische kust schommelen de maxima rond de 30-35°C. Het kan zeer vochtig zijn, maar in sommige delen ook heel droog. De neerslag varieert tussen de 1500 mm en de 7000 mm.

Seizoenen: Er is met name een verschil tussen het klimaat aan de Caribische (oost)kust en de Pacifische (west)kust van Costa Rica. Het weer aan de Pacifische kant is beter voorspelbaar. Daar is duidelijk sprake van een droog (december – april) en een nat seizoen (mei – november). In het droge seizoen valt er vrijwel geen druppel water, in de regentijd kun je zonnige ochtenden en in de middag een fikse bui verwachten. Aan de Caribische kant is het weer minder voorspelbaar. Het hele jaar door kunnen regenperiodes afgewisseld worden met strakblauwe luchten. De minste regen valt hier in de maanden september en oktober, de zogenaamde ´zomer´.

Daarnaast is Costa Rica het land van de zogenaamde ‘microklimaten’. Het klimaat wordt voornamelijk bepaald door de hoogteverschillen. Op één reisdag kun je zon, mist, regen en geheel verschillende temperaturen meemaken. En dat terwijl je hemelsbreed misschien maar 100 kilometer hebt afgelegd!
Kortom, bereid je elke dag voor op verschillende omstandigheden. Stop in je dagrugzak altijd zonnebrandcreme, muggenspray, water, een zonnepet, een regenjas of poncho en een fleece-trui.

Mits je je voorbereidingen treft, is Costa Rica het hele jaar door goed te bereizen!

Geldzaken

item-thumbnail

Geldzaken

Munteenheid: De Costaricaanse munteenheid is de Colón, vernoemd naar Christoffel Columbus (hier genaamd Cristobal Colón). Wanneer je hier naar de geldautomaat gaat, pin je waarschijnlijk al gauw een paar ´ton´ aan colones. Het kleinste biljet is namelijk 5.000 colones (+/- USD$10), gevolg door 10.000 (+/- USD$20), 20.000 (+/- USD$40) en 50.000 (+/- USD$100).
Hoewel je op veel plekken ook met Amerikaanse dollars (USD$) terecht kunt, raden wij aan zoveel mogelijk met colones te betalen. Met Euro´s kun je niet terecht. Je kunt ze hier eventueel wel wisselen, maar dat is een tijdrovende klus.

In de terminal van de luchthaven (bij de bagagebanden) kun je geld pinnen bij de BAC San José.

Pinnen: In vrijwel alle middelgrote en grote plaatsen in Costa Rica is het mogelijk te pinnen met je Nederlandse bankpas. Let op een geldautomaat waar het cirruslogo op staat. Pinnen verloopt vrijwel altijd zonder problemen bij de Banco Nacional en BAC San Jose. Bij andere banken kun je soms geen geld opnemen met een Nederlandse/buitenlandse pas. Bij sommige privé-banken (bv. BAC San José) is het ook mogelijk om dollars te pinnen. In supermarkten, restaurants etc. kun je vaak niet terecht met een pinpas, wel met een creditcard.

Tip: in Costa Rica komt éérst je geld uit de automaat en daarna je pinpas. Dit is o.a. in Nederland precies andersom. Vergeet dus niet te wachten op je kaart!

Creditcard: de meest gangbare creditcards, met name Visa en Mastercard, worden in de grotere hotels, winkels en ook bij tankstations geaccepteerd.

Bekijk hier de huidige wisselkoers

Fooien

item-thumbnail

Fooien

Restaurants berekenen in hun menuprijzen 13% BTW en 10% bedieningsgeld. Soms staat de BTW en bedieningsprijs echter niet in de menukaart, maar worden die alsnog berekend als de factuur wordt opgemaakt. Je hoeft dus geen extra fooi te geven in restaurants/bars.

Fooien: Zorg er voor dat je in je vakantiebudget een bedrag voor fooien opneemt. Zoals in ieder vakantieland is het ook in Costa Rica gebruikelijk om een fooi achter te laten voor kamermeisjes, kofferjongens, chauffeurs en gidsen.
Het is niet gebruikelijk fooien te geven aan taxichauffeurs of extra geld achter te laten in winkels, supermarkten of openbare bussen (mensen die niet in de toerisme sector werken). Afdingen is Costa Rica niet gebruikelijk, behalve in souvenirwinkels of souvenirstalletjes op straat.

Bijkomende kosten

item-thumbnail

Bijkomende kosten

Maaltijden: In Costa Rica vind je overal ‘sodas’, kleine lokale restaurantjes waar je een voedzame maaltijd kunt bestellen (denk aan rijst, bonen, salade, vlees/ vis / vegetarisch, bakbanaan en soms nog een tortilla erbij). Het meest populaire gerecht is de ´casado´. Naast lokale gerechten staan er op de menukaart ook vaak pizza, pasta of vlees/ vis met friet en groente.
Over het algemeen kost een maaltijd in een lokale Soda 4.000 tot 6.000 colones , dat is rond de US$ 10. Uit eten in meer populaire of formelere restaurants is prijziger, denk aan prijzen vanaf 8.000 colones.

De lunch is voor Costaricanen de grootste en belangrijkste maaltijd van de dag. Dit is dus hét moment om een Soda binnen te stappen. Mocht je liever wat lichter lunchen, dan kun je terecht bij verschillende bakkertjes zoals de Musmanni. Zij hebben een groot assortiment aan broodjes en in veel gevallen kun je er ook een kopje koffie drinken. Daarnaast vind je in de meeste grotere toeristenplaatsen ook lunchrooms met heerlijke sandwiches voor goede prijzen.

Nationale parken: Entrees van nationale parken zijn +/- US$ 15 per persoon per dag. In de meeste nationale parken heb je geen gids nodig en zijn de paden goed aangeduid. Een uitzondering is Corcovado Nationaal park waar je verplicht een gids moet meenemen.

Tours en activiteiten: Daarnaast is er een ruime keus aan leuke, avontuurlijke en spannende tours zoals raften, canopyen, snorkelen, walvissen en dolfijnentochten. Kosten hiervoor variëren tussen de US$ 25- US$90 pp. Zie hiervoor ook ons tourdocument. We adviseren je graag over de leukste tours op jouw route.

Gezondheid

item-thumbnail

Gezondheid

Een deel van Costa Rica, het schiereiland Nicoya in het Noord-Westen, is een zogenaamde Blue Zone, dit betekent dat er gemiddeld veel meer mensen 100 jaar of ouder worden dan elders in de wereld. Dit heeft alles te maken met de Pura Vida leefstijl van de Ticos. Laat je hierdoor inspireren, maar bereid je ook goed voor op je reis:

Water: In Costa Rica kun je overal het water uit de kraan drinken, tenzij anders is aangegeven. Neem je eigen hervulbare fles mee om onnodig gebruik van plastic flessen te voorkomen.

Fruit: Je hoeft je geen zorgen te maken in Costa Rica over fruit en groenten. Let enkel op wanneer je op straat (ongeschild) fruit koopt.

Vaccinaties: Hoewel vaccinaties voor Costa Rica in de meeste gevallen niet verplicht zijn, is het wel verstandig om inentingen te nemen om je te beschermen tegen voorkomende infectieziektes. Zie voor meer actuele informatie de website van de GGD in Nederland en het Instituut voor Tropische Geneeskunde in België.

Muggen: Costa Rica is een tropisch land en hier komen muggen voor die ziektes zoals Dengue en Malaria over kunnen dragen. De overheid houdt dit altijd in de gaten en communiceert over welke maatregelen de bevolking kan nemen. Uitbraken van Dengue zijn vaak lokaal en komen en gaan, dit is met name in dichtbevolkte gebieden. Malaria komt in een deel van het land voor, maar het risico om het te krijgen is laag. Je kunt je beschermen door muggenwerende maatregelen te gebruiken: draag bijv. losse en lichtgekleurde bedekkende kleding en gebruik muggenspray met DEET. Gebruik geen parfum of geurende deodorant of aftershave. Als je antimuggenspray en zonnebrandcrème samen wil gebruiken, breng dan eerst de zonnebrandcrème aan en ongeveer 20 minuten later de antimuggenspray. Wees alert als je tijdens de vakantie ziek wordt en koorts krijgt. Neem voor meer informatie contact op met de GGD of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in België.

Gezondheid: Mocht je tijdens je reis onverhoopt ziek worden, vraag dan eventueel aan de receptie van je hotel of zij een dokter kunnen laten komen. Reizigersdiarree kan altijd wel eens voorkomen; neem rust, blijf veel drinken (water, thee, cola) en eet licht verteerbaar voedsel (rijst, bouillon, gekookte groenten). Neem zelf ook medicijnen mee tegen diarree (bijvoorbeeld Immodium) en tegen uitdroging (ORS). In Costa Rica zijn in de meeste plaatsen ook apotheken (farmacias) waar je dit soort medicijnen kunt kopen.
Neem bij ernstige gezondheidsklachten contact op met de alarmcentrale van je verzekeringsmaatschappij.

In San Jose is een Nederlandse huisarts gevestigd:
Drs. Kristin Holthuis
Telefoon praktijk: (506) 2225 9484 (08.00 – 18.00)

Privé ziekenhuizen in San Jose:

Hospital Cima San José
Tel: (506)2208-1000
E-mail: cima@hospitalsanjose.net
www.hospitalsanjose.net

Hospital Clínica Católica San Jose
Tel: (506)2283-6616
Fax: (506)2283-6171
E-mail: infoing@clinicacatolica
www.clinicacatolica.com

Hospital Clínica Biblica San Jose
Tel: (506)2257-5252
Fax: (506)2221-0645
www.clinicabiblica.com

Souvenirs

item-thumbnail

Souvenirs

Het is altijd leuk om als herinnering souvenirtjes mee te nemen naar huis.  Je vindt bij de hotels, aan de stranden en op markten in San José een ruim aanbod. Echter niet alles mag mee naar Nederland. Zie voor meer informatie ook de website van de overheid.

Voor Costa Rica geldt dat je geen schelpen (of andere natuurlijke items die in de natuur horen) mag meenemen van de stranden.

‘Take only pictures, leave only footprints’. 🙂

Veiligheid

Veiligheid

Onderdeel van algemene informatie over Costa Rica is natuurlijk ook veiligheid. Costa Rica is een prettig land om zelf met je huurauto rond te reizen. Je zult je snel op je gemak voelen tussen de Costaricanen omdat je ze graag een gevoel geven dat je welkom bent. Ondanks dat komt kleine criminaliteit wel voor. Daarom raden we je aan om waardevolle sieraden thuis te laten. Belangrijke spullen die je onderweg nodig hebt (paspoort, ticket etc.) kun je het best zoveel mogelijk achterlaten in je hotel wanneer je op pad gaat. Neem wel altijd een kopie van je paspoort mee.

Als je toch documenten meeneemt, draag ze dan bij voorkeur op je lichaam (in een moneybelt of binnenzakje) en niet in een kleine reistas of rugzak.

Als je tijdens een reis stopt om wat te eten of drinken, parkeer de auto dan altijd in het zicht. Sluit de auto altijd goed af. Voor extra veiligheid staan er bij restaurants vaak parkeerwachters (te herkennen aan een kleurrijk hesje) die graag voor een paar honderd colones (max 1 UDS) je auto in de gaten houden.

Op stranden is het belangrijk dat je niet je tas onbeheerd achterlaat. De tas kan worden gestolen door andere mensen, maar ook door nieuwsgierige of hongerige aapjes en wasbeertjes.

Ga je de zee in, kijk dan eerst goed of het veilig is qua stroming. Vraag aan een strandwacht of lokale mensen (surfers) op het strand  of er onderstromen zijn (zie video). De voorkeur heeft natuurlijk om te gaan zwemmen waar strandwachten aanwezig zijn.

Ambassade / Consulaat

item-thumbnail

Mocht je in Costa Rica je paspoort kwijtraken dan is de Nederlandse ambassade in San José het eerste aanspreekpunt.

Het adres:  Oficentro Ejecutivo la Sabana sur (detrás de la Controlaría), tercer edificio, tercer piso, San José. Tel: +506-2296-1490 (tijdens kantooruren), Email: sjo@minbuza.nl

Indien je paspoort gestolen wordt, dien je onmiddellijk aangifte te doen bij het dichtstbijzijnde politiekantoor bij de speciale afdeling: O.I.J. Organismo de Investigación Judicial.

Indien aangifte niet mogelijk is, kun je op de Ambassade ook een “Verklaring vermissing reisdocument” invullen. Bij de ambassade kun je vervolgens ook een vervangend reisdocument aanvragen. Het kan 2 of meer werkdagen duren voor deze wordt verstrekt.

item-thumbnail

In Costa Rica is geen Belgische ambassade (de dichtstbijzijnde ambassade is in Panama Stad), maar er is wel een Belgisch consulaat.

Het adres: Belgian Consulate in San Jose – Residencial La Suiza casa 10 – Bello Horizonte de Escazu – 1000 San Jose – Costa Rica. Telefoonnummer: (+506) 22 89 50 58

Indien je paspoort gestolen wordt, dien je onmiddellijk aangifte te doen bij het dichtstbijzijnde politiekantoor bij de speciale afdeling: O.I.J. Organismo de Investigación Judicial.

Een voorlopig paspoort kan snel afgeleverd worden, maar het ereconsulaat is wel verplicht eerst toestemming te vragen voor afgifte van het paspoort aan de ambassade van België in Panama. Het voorlopig paspoort wordt niet geaccepteerd voor een reis óf doorreis, door de Verenigde Staten zonder visum.

De Costaricaanse keuken

De Costaricaanse keuken

En wil je je helemaal goed voorbereiden dan kun je vast een paar Costaricaanse recepten alvast thuis uitproberen :). Je gaat deze gerechten zeker tegenkomen tijdens je reis! De basis is bruine bonen, rijst en maismeel.  Denk aan bruine bonen soep, tortillas en chorreadas en het nationale ontbijtgerecht Gallo Pinto. Zie het filmpje hiernaast :). Geniet ervan.

We hopen je met deze algemene informatie over Costa Rica op weg te helpen met je voorbereidingen. Mocht je nog vragen hebben, stuur ons dan gerust een whatsapp of chatbericht.