Walvissen spotten in Costa Rica - Waar en wanneer - Edventure Travel
check

Toegevoegd aan je reiskoffer

Titel
item-thumbnail

Walvissen spotten in Costa Rica - waar en wanneer?

Wil je op reis in Costa Rica graag walvissen zien? In dit blog lees je wanneer en waar je moet zijn om deze magische zoogdieren te spotten.

Soorten walvissen in Costa Rica

Soorten walvissen in Costa Rica

De meest voorkomende walvis in Costa Rica is de bultrugwalvis. Kenmerkend voor deze enorme vinvis zijn de lange borstvinnen en de knobbels op de bek en onderkaak. Ze worden 12 tot 16 meter lang en wegen tot wel 30.000 kilogram.

Wanneer kan je walvissen zien?

Costa Rica heeft het langste walvisseizoen ter wereld. Dat komt omdat er maar liefst twee walvisseizoenen zijn. Daardoor kan je de bultruggen bijna het hele jaar door spotten. Je moet hiervoor aan de westkust zijn, de Pacifische kust. Hier komen bultrugwalvissen naartoe vanuit twee richtingen: Noord- en Zuid-Amerika.
Wanneer in deze regio’s de winter in aantocht is beginnen de bultrugwalvissen aan hun lange reis naar warmere wateren. Costa Rica is daarbij een populaire spot.

We onderscheiden twee seizoenen:

Eind juli tot november:
Van eind juli tot november kun je bultruggen spotten die vanuit Zuid-Amerika komen. Zij zwemmen in groten getale vanuit de Zuidpool naar Costa Rica. Daarbij leggen ze indrukwekkende afstanden af.
Tijdens deze periode heb je de meeste kans om walvissen te spotten, en wel tussen augustus en oktober.

December tot april:
In deze periode komen bultruggen vanuit Noord-Amerika naar Costa Rica. Ze komen vanuit regio’s als Alaska en Californië deze kant op. In aantallen zijn het er minder dan in het andere walvisseizoen. Dit komt omdat de Noord-Amerikaanse bultrug ook andere plekken aandoet, zoals bijvoorbeeld Hawaii.

Babywalvissen spotten

item-thumbnail

Babywalvissen spotten

De bultruggen komen hier niet om een beetje vakantie te vieren. Ze komen naar de warme en relatief veilige wateren van Costa Rica om te broeden en hun kalveren groot te brengen. Het warme water schijnt goed te zijn voor de groei van babywalvissen.

Met name in het walvisseizoen van juli tot november heb je daarom veel kans om een walvis met haar baby te spotten. Zij zijn het eerste jaar namelijk onafscheidelijk.

🐳 Leuk feitje: Een babywalvis is bij de geboorte al 3 tot 4,5 meter lang en weegt dan al bijna 1000 kilogram. Daarna komen ze iedere dag tot wel 45kg aan. Wauw!

De beste plekken in Costa Rica om walvissen te spotten

item-thumbnail
Uvita - Marino Ballena Nationaal Park

In dit dorpje aan de Zuid-Pacific vind je het Marino Ballena National Park. Dit is een beschermd mariene park waar je tijdens het seizoen ’s morgens of ’s middags een boottocht met gids kan boeken. De boot vertrekt direct van het strand (dat de vorm van een walvisstaart heeft!) en je vaart dicht langs de kust. Grote kans dat je niet alleen walvissen, maar ook dolfijnen, schildpadden en andere dieren zult spotten.

Vaak is snorkelen ook onderdeel van deze tour zodat je ook wat van het onderwaterleven kan ontdekken.

item-thumbnail
Puerto Jiménez - Golfo Dulce

Puerto Jimenez ligt op het zuidelijke puntje van het schiereiland Osa. Van hieruit kan je boottochten maken door de kalme wateren van de Golfo Dulce.

Een walvistour in Puerto Jimenez kan je ook heel leuk combineren met een bezoek aan nationaal park Corcovado. Zo ontdek je het wildlife op zee én in de jungle: alles-in-één!

item-thumbnail
Caño Island - Corcovado Nationaal Park

Het Caño eiland bezoek je per boot vanaf Drake Bay, een baai die vlakbij Corcovado Nationaal Park ligt. Rond het eiland kun je heel mooi snorkelen en duiken. Je kunt daar veel tropische vissen, haaien, manta´s en schildpadden spotten. Onderweg naar het eiland heb je kans om walvissen en dolfijnen te spotten. Je gaat dus niet speciaal op walvistour maar met een beetje geluk kan je ze wel spotten!

Op walvistour tijdens je Costa Rica reis

Wil jij ook graag walvissen spotten tijdens jouw reis door Costa Rica? We helpen je graag met het vormgeven van jouw reisplannen. Bij Edventure Travel boek je een reis op maat. Geheel afgestemd op jouw wensen dus! Wij wonen en werken in Costa Rica en gaan er met grote regelmaat op uit. Zo weten wij dus precies waar je moet zijn en welke accommodaties en tours het leukst zijn.

Bekijk eens onze bestemmingen en voorbeeldreizenin Costa Rica. Of vraag direct een reisvoorstel op maat aan!