Is Costa Rica veilig? - Lees hier alles over veiligheid in Costa Rica
check

Toegevoegd aan je reiskoffer

Titel

Blog: Veiligheid in Costa Rica

Kun je in Costa Rica veilig reizen? En is het land veilig voor vrouwen en soloreizigers?
Dat zijn vragen die we bij Edventure Travel af en toe krijgen. Logisch ook, want van een vakantie wil je onbezorgd kunnen genieten!

Ons korte antwoord is dat Costa Rica een fijn en veilig land is om doorheen te reizen.
Oók voor vrouwen en reizigers die alleen op vakantie gaan. In dit blog zullen we uitwijden over de veiligheid in Costa Rica.

item-thumbnail

Onze ervaring

Edventure Travel wordt gerund door een klein team van avontuurlijke Nederlanders. We zijn allemaal op onze eigen manier in Costa Rica beland, en daarna nooit meer vertrokken. Het is een fantastisch land om doorheen te reizen én om in te wonen.

Wat we gemeen hebben is onze liefde voor het reizen, avontuur en natuur. We gaan daarom veel en graag op pad in Costa Rica. Soms samen, soms alleen. Onze ervaring is dat reizen door Costa Rica veilig en heel erg leuk is. Ook voor vrouwen en reizigers die alleen op pad gaan. Dat doen we immers zelf ook veel. Wat je nodig hebt is een goede voorbereiding en gezond verstand.

Waar moet je rekening mee houden?

Op gebied van veilig reizen in Costa Rica is het handig om het een en ander te weten.
In dit blog geven we je de belangrijkste tips:

De Costa Ricanen

item-thumbnail

De Costa Ricanen

De Costa Ricanen worden liefkozend Tico´s genoemd. Over het algemeen zijn ze vrolijk, vriendelijk en behulpzaam. Ze zijn toegankelijk en je kan gerust een gezellig praatje met ze maken of bijvoorbeeld om de weg vragen.

Niet iedereen spreekt engels, maar veel jongeren en mensen die werkzaam zijn in het toerisme beheersen het vrij goed. Maak daar gebruik van en laat je informeren over de veiligheid ter plaatse. Vraag in je accommodatie bijvoorbeeld wat wel en niet kan. Zo is het niet handig om in San José ´s avonds (alleen) door stille straatjes te lopen. En ook is het raadzaam om aan de Caribische kust wat waakzamer zijn, aangezien (kleine) criminaliteit daar wat meer voorkomt.

Vertrouw verder vooral op je gezonde verstand en intuitie. Loop niet rond met opzichtige juwelen of een overvolle portemonnee. En laat waardevolle spullen bijvoorbeeld niet onbewaakt achter in je auto of op het strand. Zegt je gevoel dat iemand een onguur type is, neem dan je afstand en zoek eventueel andere mensen op.

De natuur

item-thumbnail

De natuur

Wat Costa Rica zo aantrekkelijk maakt is de veelzijdige, wilde natuur. En natuurlijk wil je daar volop kennis mee maken. Wees daarbij wel verstandig. Trek bijvoorbeeld altijd dichte schoenen aan wanneer je gaat wandelen door het regenwoud. En kijk dan niet alleen naar boven, op zoek naar brulapen of luiaards, maar let ook goed op waar je loopt. Giftige slingen, mieren die pijnlijk kunnen bijten en planten met nare stekels komen namelijk ook voor.

Zomaar een frisse duik nemen in een kreekje of rivier is ook niet aan te raden. Denk eraan dat er ook krokodillen en andere wilde dieren leven die je liever niet van té dichtbij ziet. Op veel plekken aan de kust komen ook sterke stromingen voor. Vraag daarnaar voordat je te water gaat.

Je kunt op vele plekken zelf op ontdekking. Maar, zeker aan het begin van je vakantie, is het ook erg leuk om met een lokale gids op pad te gaan. Je zult ongetwijfeld véél meer zien dan wanneer je alleen gaat én je komt veel te weten over de natuur en het wildleven. Wel zo handig, want zo leer je meteen hoe je veilig op ontdekking kan in de natuur van Costa Rica.

Rijden & het weer

item-thumbnail

Rijden & het weer

Het weer is in Costa Rica slecht te voorspellen, met name in het regenseizoen. Dan kan je dagelijks te maken hebben met een stevige tropische bui. Soms zijn omgevallen bomen of aardverschuivingen daarvan het gevolg. Als je zelf gaat rijden is het fijn om op de hoogte te zijn van de actuele situatie op de weg. De Costa Ricanen maken daarom veelvuldig gebruik van navigatie app Waze. Deze app is live en brengt je op de hoogte van onveilige situaties, vertragingen en afgesloten wegen.

Houd hier bij voorbaat al rekening mee en neem ruim de tijd om van A naar B te reizen. Reis sowieso altijd bij daglicht (het wordt altijd rond 18.00 uur donker). Niet alle wegen zijn even goed en maar weinig worden ´s avonds verlicht.

Reis je alleen en wil je liever niet zelf rijden? Dan kan je ook gebruik maken van georganiseerd shuttlevervoer. Dat is erg praktisch, en ook veilig, want dan reis je echt van deur tot deur (van je hotel).

Vragen over veiligheid in Costa Rica?

Heb je na het lezen van dit blog nog vragen over veiligheid in Costa Rica? We beantwoorden ze graag. Ook helpen we je graag met het plannen van jouw droomreis. Omdat we een lokale reisorganisatie zijn, gevestigd in San José, zijn we nooit ver weg tijdens jouw reis. We kennen het land en de taal en we zijn 24/7 bereikbaar voor onze reizigers. Dat geeft ook een veilig gevoel.

Stuur ons een whatsapp whatsapp-icon of vul ons contactformulier in om je vraag te stellen.