Op vakantie naar Costa Rica in tijden van Corona - Wat moet je weten?
check

Toegevoegd aan je reiskoffer

Titel
item-thumbnail

Reizen naar Costa Rica in tijden van corona

Laatste update: 5-1-2023

Heb je een reis geboekt of overweeg je om op vakantie te gaan naar Costa Rica in de (post)corona tijd? Dat kan! Plezierig en veilig reizen in Costa Rica is heel goed mogelijk: De grenzen zijn open, je hebt geen negatieve test of vaccinatiebewijs nodig en ook geen coronaverzekering. Ook zijn vrijwel alle coronaregels opgeheven en is alles gewoon open.

In dit blog informeren we je over de huidige situatie en geven we tips voor een leuke en veilige vakantie in Costa Rica. Omdat alle leden van het Edventure Travel team in Costa Rica wonen en werken, zijn we zeer goed op de hoogte. We spreken Spaans, volgen het nieuws nauwgezet en delen hieronder alle voor reizigers relevante info. Deze pagina wordt nauwkeurig bijgehouden. Desalniettemin kunnen wijzigingen in de maatregelen zich voordoen. Check daarom voor vertrek altijd de kanalen van de officiële autoriteiten voor last-minute wijzigingen of relevant nieuws.

Meer weten over de situatie in Panama of Nicaragua? Vraag ons hier naar meer info.

 • Edventure Travel is in Costa Rica gevestigd
 • Reizen stellen we op maat samen
 • Je kunt rekenen op flexibiliteit
 • Verblijf in kleinschalige accommodaties in de natuur
 • Je reist met een eigen huurauto
 • Wij zijn dichtbij en 24/7 bereikbaar tijdens je reis

Belangrijke informatie uit Costa Rica:

Sinds 1 april 2022 gelden géén bijzondere inreisvoorwaarden meer. Een vakantie door Costa Rica was al heel goed mogelijk, maar nu is ook het inreizen wel heel makkelijk. Bekijk verderop onder ´weten & regelen voor vertrek´ wat dit betekent.

Zowel de internationale luchthaven Juan Santamaria in Alajuela (nabij hoofdstad San Jose) als Liberia (nabij de stranden in Guanacaste) zijn open. Omdat sinds 5 april 2021 de landsgrenzen ook weer open zijn is een vakantie naar Costa Rica goed te combineren met een uitstap naar Panama en/of Nicaragua.

Costa Rica heeft de Veilig Reizen Zegel van World Travels & Tourism Council.
Het toerisme is een van de grootste industrieën in Costa Rica. Iedereen die werkzaam is in deze sector is gehouden aan protocollen die door de overheid zijn opgelegd en worden gecontroleerd. Je kunt er van op aan dat alles in het werk is gesteld om reizigers veilig en onbezorgd te laten reizen.

Dit wordt ook bevestigd door het World Travels & Tourism Council. Zij erkennen Costa Rica als veilige bestemming. De WTTC heeft de protocollen van het Costa Ricaanse Ministerie van Toerisme geëvalueerd en heeft het land het Safe Travels-keurmerk van veilig reizen gegeven.

Weten & regelen voor vertrek:

Als je tijdens of na corona tijd op vakantie wilt naar Costa Rica, dan hoef je sinds april/mei 2022 weinig extra voorbereidingen meer te treffen.

NIET nodig:

WEL nodig:
Voor het afreizen naar Costa Rica heb je alléén een geldig paspoort nodig en het bewijs dat je het land binnen 90 dagen weer verlaat. Dit kan je aantonen met je vliegticket voor de terugreis. Zo eenvoudig is het!

Toch een aantal tips ter voorbereiding:

 1. Check het reisadvies van je thuisland
  Zorg dat je bekend bent met het huidige reisadvies voor Costa Rica. Bekijk het officiële reisadvies van Nederland en België. Houd er rekening mee dat je thuisland regels kan hanteren voor reizigers, zoals een zelf-isolatie na thuiskomst.
  Indien je bij vertrek uit Costa Rica een PCR-test of antigeen sneltest moet of wilt laten afnemen, dan is dat mogelijk. Er zijn inmiddels honderden laboratoria (met verschillende vestigingen) die deze testen verzorgen, zoals Laboratorio San Jose en Clinica Biblica of op Lab Echandi op de luchthaven. Boek je je reis bij Edventure Travel, dan helpen we je graag bij het tijdig maken van een afspraak op een locatie in de buurt of in het laatste hotel waar je verblijft.
 2. Neem herbruikbare mondkapjes mee
  Op de luchthaven in Costa Rica is het dragen van een mondkapje vooralsnog verplicht. Check ook of dat bij de luchtvaartmaatschappij waar jij mee vliegt het geval is. Wij raden aan om een aantal (herbruikbare) mondkapjes in te pakken voor het geval dat.
 3. Check van tevoren wat je moet doen bij een coronabesmetting in Costa Rica
  Mocht je op je vakantie in Costa Rica onverhoopt besmet raken met corona, dan is het goed om alvast te weten wat dan het protocol is. Dit beschrijven we uitgebreid verderop in dit blog.

Wanneer je een reis boekt bij Edventure Travel, dan adviseren we je niet alleen tijdens de voorbereiding van je vakantie. Ook leveren we in Costa Rica 24/7 telefonische ondersteuning aan onze reizigers. We wonen en werken in Costa Rica en zijn dus nooit ver weg. Dat geeft een veilig gevoel! 

Wat te verwachten in Costa Rica?

Alles is open en toegankelijk! De nationale parken en stranden zijn open en alle toeristische activiteiten in de buitenlucht (denk aan ziplinen, vissen, surfles, fietsen, etc) zijn mogelijk.
Voor een aantal nationale parken dien je van tevoren online tickets te reserveren, zoals voor Manuel Antonio, Rincon de la Vieja en Santa Rosa. Voor andere parken kan je bij aankomst een kaartje kopen.

Hotels, restaurants en bars zijn geopend en er geldt geen avondklok meer.

Het is niet langer verplicht een mondkapje te dragen, al wordt dit op veel plekken nog wel vrijwillig gedaan. Hierin kan je een eigen overweging maken.

Wil je weten wat de actuele stand van zaken is qua corona besmettingen? Bekijk dan de meest recente cijfers onderaan op deze pagina in het infogram van de Costa Ricaanse overheid.

Wat als je in Costa Rica besmet raakt met het coronavirus?

Als je tijdens je vakantie in Costa Rica vermoedt dat je corona hebt opgelopen of symptomen vertoont, dan dien je het lokale telefoonnummer 1322 te bellen. Dit is het officiële nummer van de autoriteiten en je dient hun advies op te volgen. Er zijn Engelstalige medewerkers.

Als je daadwerkelijk besmet bent geraakt met het corona virus tijdens je vakantie in Costa Rica, dan ben je verplicht tot een zelf-isolatie van 7 dagen. Deze mag je doorbrengen op een locatie (hotel, airbnb, etc) naar keuze. Je kunt het land binnen die 7 dagen niet verlaten en het weigeren of vroegtijdig afbreken van de isolatie wordt beboet.

Het Costa Ricaanse zorgstelsel behoort tot de beste zorgstelsels in de regio. Costa Ricanen zijn via het nationale zorgstelsel verzekerd en maken gebruik van overheidsklinieken, -ziekenhuizen, etc. Er zijn ook meerdere private ziekenhuizen. Mocht je zorg nodig hebben, dan is dat alvast een geruststelling.

Achtergrond over de corona aanpak tot nu toe

Het begin:
Toen begin maart 2020 in Costa Rica de eerste besmettingen bekend werden, is zeer snel ingegrepen. Onder andere door het instellen van een avondklok en het sluiten van de luchthavens, grenzen en vele bedrijven. Deze aanpak bleek effectief en het totaal aantal besmettingen (op de piek 450) en aantal doden (totaal 12) bleef zeer beperkt.

De tweede en derde golf:
Tussen juli 2020 en april 2021 bevond Costa Rica zich in een tweede coronagolf. Ditmaal lag het aantal besmettingen tussen 800 en 1500 per dag. Er golden destijds vrij milde maatregelen. Eind augustus 2021 steeg het besmettingsaantal verder, wat voor het eerst druk veroorzaakte op het zorgsysteem. De Costa Ricaanse overheid heeft de maatregelen om die reden destijds aangescherpt.
Echter zijn de regels eind 2021 alweer flink versoepeld en per 1 april 2022 zelfs volledig opgeheven. Een vakantie naar Costa Rica in corona tijd was al heel goed mogelijk, maar dit is nu dus weer zoals voorheen.

Het epicentrum
Het epicentrum van de besmettingen ligt sinds de uitbraak van het virus in de ‘centrale vallei’. Dat is de regio in en rondom hoofdstad San José en de luchthaven in Alajuela. In deze regio woont de grote meerderheid (zo’n 3 van de in totaal 5 miljoen) van de Costa Ricanen. Het is het economische hart van het land, maar voor toerisme geen echte bestemming van betekenis. Onder reizigers is deze regio het minst populair. Wat Costa Rica zo aantrekkelijk maakt zijn immers de regenwouden, nevelwouden, bergen, vulkanen en stranden. De Edventure reizigers die er het als eerste weer op waagden hebben een prettige reiservaring gehad, zelfs toen de coronaregels nog van toepassing waren.

Heb je nog vragen?

Heb je een reis geboekt bij Edventure Travel of overweeg je om dat te doen?

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit blog? Of kun je wel wat hulp gebruiken bij het samenstellen van jouw ideale reis? Een vakantie naar Costa Rica is heel goed mogelijk, ook in corona tijden. We begeleiden je er graag in en zijn natuurlijk ten tijde van je reis ook in Costa Rica. Dat is het voordeel van een lokale reisorganisatie.

Neem contact op voor meer informatie over ons reisaanbod.
Bekijk hier al onze bestemmingen en rondreizen door Costa Rica.

Scroll verder naar beneden voor het infogram met actuele cijfers en statistieken.

Actuele cijfers en statistieken van Costa Rica

Onderstaand infogram wordt door de Costa Ricaanse overheid aangeboden en dagelijkse bijgehouden. Helaas is de tekst alleen in het Spaans beschikbaar. We hebben een vertaling gemaakt van de belangrijkste begrippen. Deze kun je vinden onder het infogram.

INFOGRAFÍA SITUACIÓN NACIONAL COVID-19
Infogram

Vertaling van begrippen uit het infogram:

Casos confirmados = bevestigde besmettingen
Casos nuevos = nieuwe besmettingen (per dag)
Nacionales = aantal besmette Costa Ricanen
Extranjeros = aantal besmette buitenlanders in Costa Rica

Acumulados = totaal aantal gevallen opgeteld
Activos = aantal actieve gevallen
Recuperados = aantal herstelden

Casos activos = aantal actieve gevallen
Casos recuperados = aantal herstelde gevallen
Fallecidos = aantal doden
Casos acumulados = totaal aantal besmettingen opgeteld
Rangos de edad = leeftijd van tot

Descartados = Aantal negatieve testen
Muestras totales = totaal aantal uitgevoerde coronatesten

Hospitalizaciones actuales por covid19, segun hospital y servicio = Aantal in ziekenhuis opgenomen gevallen, per ziekenhuis en behandeling:
Total: totaal
Salón: Reguliere zaal in ziekenhuis (geen intensive care)
UCI: Intensive care
Edades en UCI: leeftijd van patienten opgenomen op de intensive care

Casos de covid-19 según grupos de edad y condición = Aantal covid-19 besmettingen per leeftijdsgroep
Casos de covid-19 según grupos de residencia y condición = Aantal covid-19 besmettingen per provincie