Op vakantie naar Costa Rica in tijden van Corona - Wat moet je weten?
check

Toegevoegd aan je reiskoffer

Titel
Informatie coronavirus
item-thumbnail

Reizen naar Costa Rica in tijden van corona

Laatste update: 17-01-2022

Heb je een reis geboekt of overweeg je om op vakantie te gaan naar Costa Rica in de corona tijd? Plezierig en veilig reizen in Costa Rica is goed mogelijk! Zorg dat je op de hoogte bent van de huidige stand van zaken en geldende regels. Daar helpen we je graag bij.

In dit blog informeren we je over belangrijk nieuws en regels voor een veilige vakantie in Costa Rica. Omdat alle leden van het Edventure Travel team in Costa Rica wonen en werken, zijn we zeer goed op de hoogte. We spreken Spaans, volgen het nieuws nauwgezet en delen hieronder alle voor reizigers relevante info. Deze pagina wordt nauwkeurig bijgehouden. Desalniettemin kunnen wijzigingen in de maatregelen zich voordoen. Check daarom voor vertrek altijd de kanalen van de officiële autoriteiten voor last-minute wijzigingen of relevant nieuws.

We begrijpen dat het spannend is om in deze tijd een reis te boeken. Bij ons kan dat flexibel. Bekijk hier onze flexibele voorwaarden voor boeken en annuleren.

Meer weten over de situatie in Panama of Nicaragua? Vraag ons hier naar meer info.

  • Edventure Travel is in Costa Rica gevestigd
  • Reizen stellen we op maat samen
  • Je kunt rekenen op flexibiliteit
  • Verblijf in kleinschalige accommodaties in de natuur
  • Je reist met een eigen huurauto
  • Wij zijn dichtbij en 24/7 bereikbaar tijdens je reis

Belangrijke informatie uit Costa Rica:

Sinds 1 augustus 2020 zijn internationale toeristen uit de volgende landen weer welkom in Costa Rica: Nederland & België, alle andere Schengenlanden, de UK en Canada. Per 1 september zijn daar verschillende staten uit de USA aan toegevoegd.
Op 15 oktober 2020 zijn ook reizigers uit de USA (alle staten), Mexico, Centraal-Amerika, Panama, Uruguay, Jamaica, Japan, Zuid-Korea, Thailand, Singapore, China, Australië en Nieuw-Zeeland weer welkom.

Sinds 1 november 2020 zijn reizigers uit alle landen ter wereld weer welkom.

Zowel de internationale luchthaven Juan Santamaria in Alajuela (nabij hoofdstad San Jose) als Liberia (nabij de stranden in Guanacaste) zijn open. Omdat sinds 5 april 2021 de landsgrenzen ook weer open zijn is een vakantie naar Costa Rica weer goed te combineren met een uitstap naar Panama en/of Nicaragua.

Costa Rica heeft de Veilig Reizen Zegel van World Travels & Tourism Council
Het toerisme is een van de grootste industrieën in Costa Rica. De sector neemt de situatie zeer serieus. Iedereen die werkzaam is in het toerisme (denk aan hotels, touroperators, restaurants, transporteurs, etc) is gehouden aan strenge regels en protocollen die door de overheid zijn opgelegd en worden gecontroleerd. Je kunt er van op aan dat alles in het werk is gesteld om reizigers zo veilig en onbezorgd mogelijk te laten reizen!

Dit wordt ook bevestigd door het World Travels & Tourism Council. Zij erkennen Costa Rica als veilige bestemming. De WTTC heeft de protocollen van het Costa Ricaanse Ministerie van Toerisme geëvalueerd en heeft het land het Safe Travels-keurmerk van veilig reizen gegeven.

Costa Rica heeft de Safe Travels zegel toegekend gekregen door het World Travel & Tourism Council

Het luchtverkeer is sinds augustus langzaam weer op gang gekomen en iedere week komen er weer nieuwe vluchten bij. Er zijn dus steeds meer opties, al is het aanbod nog niet zoals voor de pandemie. Het is daarom wel slim om je op tijd op tickets te oriënteren. Als je die eenmaal hebt gekocht hoef je het land met minder reizigers te delen. Dat is dan weer een voordeel! Sowieso is social distancing in Costa Rica goed te realiseren, omdat de meeste van onze bestemmingen op verstopte plekjes in de natuur liggen.

Weten & regelen voor vertrek:

Wij hanteren flexibele boek- en annuleringsvoorwaarden.
Zo kan je onbezorgd jouw vakantie naar Midden-Amerika plannen.

Als je tijdens of na corona tijd op vakantie wilt naar Costa Rica, dan dien je ten opzichte van voorheen extra voorbereidingen te treffen.
Zorg allereerst dat je bekend bent met het huidige reisadvies voor Costa Rica.  Bekijk het officiële reisadvies van Nederland en België. Houd er rekening mee dat je thuisland ook regels kan hanteren voor reizigers, zoals een zelf-isolatie na thuiskomst.
Als jouw thuisland vereist dat je een negatieve PCR-test en/of antigeen sneltest moet kunnen tonen voordat je in Costa Rica aan boord stapt voor de terugvlucht, dan kan dat hier perfect geregeld worden. Wij helpen onze reizigers hier graag mee. Zie ook punt 3 verderop in deze tekst.

Wat heb je nodig om Costa Rica binnen te komen?

1. Een ingevuld digitaal epidemiologisch onderzoek
In dit formulier wordt gevraagd om algemene persoonsgegevens en informatie over je gezondheid en je aankomst, vertrek en verblijf in Costa Rica. Bekijk of vul hier het formulier in. Dit kan vanaf 48 uur tot aan je vertrek. Na het invullen van het formulier ontvang je een QR-code die je bij binnenkomst in Costa Rica kan tonen bij de douane. Bij aankomst wordt deze gescand en bij groen licht kan je avontuur beginnen. Bij rood licht wordt je gevraagd om toelichting op de afgesloten verzekering (zie punt 2).

Let op: Het formulier staat standaard in Spaans maar bovenaan de pagina kun je dit wijzigen naar het Engels.

2. Een reisverzekering die corona gerelateerde kosten dekt
Dit is verplicht, tenzij je kan bewijzen dat je volledig bent gevaccineerd of minderjarig bent (scroll in dat geval verder!). Geldt dat voor jou niet, dan dien je een reisverzekering af te sluiten die medische kosten in verband met corona dekt. Deze verzekering dient ook de kosten te dekken voor een onvoorzien verlengd verblijf.

Je kunt deze verzekering in Nederland, België of elders afsluiten. Jouw verzekeraar dient je dan te voorzien van een (Engels- of Spaanstalig) document waarin staat dat zij tenminste USD$ 50.000 voor medische kosten en USD$2000 voor onvoorziene verlengde verblijfskosten dekken in het geval je in Costa Rica met covid19 raakt besmet.

Een hele goede en betaalbare optie die veel wordt gebruikt is de Safe Travels International verzekering van Trawick International.

Je kan de verzekering ook bij een verzekeringsmaatschappij in Costa Rica afsluiten. De verplichte verzekering kan je online afsluiten bij twee reeds door de Costaricaanse overheid goedgekeurde partijen: INS en Sagicor.
Het INS is de nationale verzekeringsmaatschappij van Costa Rica (Instituto Nacional de Seguros, ofwel INS) . Sluit de verzekering via deze pagina af. Mocht de link niet werken, klik dan hier en navigeer via ‘seguros para viajeros’ en ‘viajero individual’ naar hetzelfde formulier.

Sagicor is een private Costa Ricaanse verzekeringsmaatschappij. Zij bieden verschillende pakketten voor jouw reisgezelschap.
De verzekering van beide partijen zijn reeds goedgekeurd en dekken een bedrag van USD$ 20.000 voor medische kosten en USD$ 2000 voor verblijfskosten.

Ben je gevaccineerd of minderjarig? Sinds 1 augustus 2021 hoeven minderjarigen (jonger dan 18 jaar) en volledig gevaccineerden géén verplichte verzekering af te sluiten.

Wat je nodig hebt:

– Volledig gevaccineerd zijn met een vaccin van Moderna, Pfizer, AstraZeneca of Johnson & Johnson (Janssen)
– De laatste dosis moet toegediend zijn tenminste 14 dagen voordat je naar Costa Rica reist
– Je moet bewijs tonen dat je volledig bent gevaccineerd. Op dit document moet tenminste je volledige naam, datum van iedere dosis en het merk bevatten. Nederlanders kunnen hiervoor de CoronaCheck gebruiken.

Je vaccinatiebewijs moet je uploaden in het gezondheidsformulier (zie punt 1).

3. Bewijs van een negatieve coronatest (covid19 PCR-RT)
Tussen 1 augustus en 25 oktober 2020 was het kunnen tonen van een negatieve PCR-RT test verplicht voor aankomst in Costa Rica. Sinds 26 oktober 2020 is dit niet langer verplicht.

Mocht je de test toch willen doen, bijvoorbeeld omdat dit verplicht wordt door de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt of het land waar je overstapt, maak dan tijdig een afspraak voor een Covid19 PCR test bij een erkend centrum, zoals bijvoorbeeld Vaccinatiecentrum.nl of KLM Health Services (in Nederland). In België wordt aangeraden je behandelend arts of een laboratium te contacteren.

Indien je bij vertrek uit Costa Rica een PCR-test of antigeen sneltest moet of wilt laten afnemen, dan is dat mogelijk. Er zijn inmiddels honderden laboratoria (met verschillende vestigingen) die deze testen verzorgen, zoals Laboratorio San Jose en Clinica Biblica of op de luchthaven. Boek je je reis bij Edventure Travel, dan helpen we je graag bij het tijdig maken van een afspraak op een locatie in de buurt of in het laatste hotel waar je verblijft.

4. Verplicht mondkapje en volgen van protocollen
Je bent verplicht alle geldende luchthaven- en lokale gezondheidsprotocollen te volgen. Dit omvat het verplicht dragen van een zelf meegebracht mondkapje.

De luchthavens zijn aangepast op de huidige normen en de geldende regels worden direct duidelijk bij aankomst. Zo wordt bij aankomst je temperatuur gemeten, liggen er desinfecterende matten bij alle ingangen en wordt met vloermarkering duidelijk gemaakt hoeveel afstand je dient te houden. Bekijk deze video voor een indruk van alle geldende maatregelen op de luchthavens van Costa Rica:

Belangrijk: Denk eraan dat luchtvaartmaatschappijen hun eigen protocollen hanteren. Informeer bij de luchtvaartmaatschappij waar je wilt boeken of hebt geboekt welke regels gelden.

Tip: Neem gedurende en na de coronacrisis meerdere herbruikbare mondkapjes mee op je vakantie naar Costa Rica. Zorg ervoor dat je altijd een schoon exemplaar hebt en dat je je mondkapjes op een hygiënische manier opbergt en tijdig wast.

Wanneer je een reis boekt bij Edventure Travel, dan adviseren we je niet alleen tijdens de voorbereiding van je vakantie. Ook leveren we in Costa Rica 24/7 telefonische ondersteuning aan onze reizigers. We wonen en werken in Costa Rica en zijn dus nooit ver weg. Dat geeft een veilig gevoel! Bekijk hier onze flexibele voorwaarden.

Wat te verwachten in Costa Rica?

Lees hieronder algemene informatie over de aanpak van de coronacrisis en geldende regels voor reizigers:

De Costa Ricaanse overheid neemt de coronacrisis zeer serieus. Toen begin maart 2020 de eerste besmettingen bekend werden, is zeer snel en adecuaat ingegrepen. Onder andere door het instellen van een avondklok en het sluiten van de luchthavens, grenzen en vele bedrijven. Deze aanpak bleek effectief en het totaal aantal besmettingen (op de piek 450) en aantal doden (totaal 12) bleef zeer beperkt.

Tussen juli 2020 en april 2021 bevond Costa Rica zich in een tweede coronagolf. Ditmaal lag het aantal besmettingen tussen 800 en 1500 per dag, met vrij milde maatregelen. Eind augustus 2021 steeg het besmettingsaantal verder, wat voor het eerst druk veroorzaakte op het zorgsysteem. De Costa Ricaanse overheid heeft de maatregelen destijds om die reden aangescherpt.
Echter zijn de regels sinds november tot aan het einde van 2021 alweer flink versoepeld, want de nummers zijn sterk dalende. Overigens hebben de meeste maatregelen vooral betrekking op inwoners en betreft het vooral hygiëne maatregelen. Als reizigers heb je hier weinig last van. Meer hierover vind je verderop in deze tekst.

Begin januari zien we dat het aantal besmettingen erg sterk toeneemt. Dit zie je terug in de grafiek hieronder.

Om Costa Rica binnen te komen heb je geen vaccinaties nodig. Echter wordt zeer waarschijnlijk per Februari 2022 een QR-code (vergelijkbaar met Europa) ingevoerd waarmee je als bezoeker van een hotel, restaurant of andere faciliteit de code moet tonen om toegang te krijgen. De precieze invulling hiervan is op dit moment nog niet duidelijk. Tot februari zitten we in een overgangsperiode. De ondernemer mag kiezen: wil je gebruik maken van de 100% capaciteit, dan moet je een vaccinatiebewijs vragen aan jouw bezoekers. In de praktijk wordt dit weinig toegepast. 

Wil je weten wat de actuele stand van zaken is? Bekijk de meest recente cijfers onderaan op deze pagina in het infogram van de Costa Ricaanse overheid.

Het epicentrum van de besmettingen ligt al sinds de uitbraak in de ‘centrale vallei’. Dat is de regio in en rondom hoofdstad San Jose en de luchthaven in Alajuela. In deze regio woont de grote meerderheid (zo’n 3 van de in totaal 5 miljoen) van de Costa Ricanen. Het is het economische hart van het land, maar voor toerisme geen bestemming van betekenis.
Onder reizigers is deze regio het minst populair. Wat Costa Rica zo aantrekkelijk maakt zijn immers de regenwouden, nevelwouden, bergen, vulkanen en stranden. Je brengt dus weinig tijd door in de stedelijke regio waardoor het risico op besmetting klein is.

Wat is er open?
Voor vakantiegangers is het in elk geval belangrijk om te weten dat de stranden open zijn en dat alle toeristische activiteiten in de buitenlucht (denk aan ziplinen, vissen, surfles, fietsen, etc) gewoon mogelijk zijn. We raden aan om vooraf te reserveren.
Nationale parken zijn geopend op 50% van hun capaciteit. Voor een aantal dien je van tevoren online tickets te reserveren, zoals voor Manuel Antonio, Rincon de la Vieja en Santa Rosa. Voor andere parken kan je bij aankomst een kaartje kopen.

Hotels, restaurants en bars zijn geopend. Alles dient ten laatst om 23.00 uur te sluiten, omdat op dat moment de avondklok ingaat tot 5.00 uur. Deze avondklok houdt in dat inwoners van Costa Rica na het ingaan van de avondklok niet meer in hun auto mogen rijden, huurauto’s zijn uitgezonderd. Wandelen en fietsen mag nog wel.

Overal gelden hygiëne- en veiligheidsprotocollen die bij aankomst duidelijk worden gemaakt. Zo kan je bij binnenkomst in een winkel of restaurant direct je handen wassen en vaak wordt je temperatuur opgemeten. Verder heb je tijdens je reis overal je (herbruikbare) mondkapje nodig. Het is namelijk verplicht om er een te dragen in alle openbare ruimten, zoals supermarkten etc.

Wat als je in Costa Rica besmet raakt met het coronavirus?

Als je tijdens je vakantie in Costa Rica vermoedt dat je COVID-19 hebt opgelopen of symptomen vertoont, dan dien je het lokale telefoonnummer 1322 te bellen. Dit is het officiële nummer van de autoriteiten en je dient hun advies op te volgen. Hier zijn Engelstalige medewerkers.

Als je daadwerkelijk besmet bent geraakt met het corona virus tijdens je vakantie in Costa Rica, dan ben je verplicht tot een zelf-isolatie van tenminste 10 dagen. De extra kosten die hiermee gepaard gaan worden in principe door de in Costa Rica afgesloten reisverzekering gedekt. Check uiteraard wel de precieze voorwaarden.
Je kunt het land dus niet verlaten voordat deze 10 dagen voorbij zijn. Het weigeren of vroegtijdig afbreken van de isolatie wordt beboet.

Het Costa Ricaanse zorgstelsel behoort tot de beste zorgstelsels in de regio. Costa Ricanen zijn via het nationale zorgstelsel verzekerd en maken gebruik van overheidsklinieken, -ziekenhuizen, etc. Er zijn ook meerdere private ziekenhuizen.

Heb je nog vragen?

Heb je een reis geboekt bij Edventure Travel of overweeg je om bij ons een reis te boeken?

We begrijpen dat het best veel informatie is en dat je misschien met vragen zit. Een vakantie naar Costa Rica is in elk geval goed mogelijk, ook in corona tijden. We begeleiden je er graag in en zijn natuurlijk ten tijde van je reis ook in Costa Rica. Dat is het voordeel van een lokale reisorganisatie.

Neem contact op voor meer informatie over ons reisaanbod, geldende protocollen en onze flexibele voorwaarden.
Bekijk hier al onze bestemmingen en rondreizen door Costa Rica.

Scroll verder naar beneden voor het infogram met actuele cijfers en statistieken.

Actuele cijfers en statistieken van Costa Rica

Onderstaand infogram wordt door de Costa Ricaanse overheid aangeboden en dagelijkse bijgehouden. Helaas is de tekst alleen in het Spaans beschikbaar. We hebben een vertaling gemaakt van de belangrijkste begrippen. Deze kun je vinden onder het infogram.

INFOGRAFÍA SITUACIÓN NACIONAL COVID-19
Infogram

Vertaling van begrippen uit het infogram:

Casos confirmados = bevestigde besmettingen
Casos nuevos = nieuwe besmettingen (per dag)
Nacionales = aantal besmette Costa Ricanen
Extranjeros = aantal besmette buitenlanders in Costa Rica

Acumulados = totaal aantal gevallen opgeteld
Activos = aantal actieve gevallen
Recuperados = aantal herstelden

Casos activos = aantal actieve gevallen
Casos recuperados = aantal herstelde gevallen
Fallecidos = aantal doden
Casos acumulados = totaal aantal besmettingen opgeteld
Rangos de edad = leeftijd van tot

Descartados = Aantal negatieve testen
Muestras totales = totaal aantal uitgevoerde coronatesten

Hospitalizaciones actuales por covid19, segun hospital y servicio = Aantal in ziekenhuis opgenomen gevallen, per ziekenhuis en behandeling:
Total: totaal
Salón: Reguliere zaal in ziekenhuis (geen intensive care)
UCI: Intensive care
Edades en UCI: leeftijd van patienten opgenomen op de intensive care

Casos de covid-19 según grupos de edad y condición = Aantal covid-19 besmettingen per leeftijdsgroep
Casos de covid-19 según grupos de residencia y condición = Aantal covid-19 besmettingen per provincie