check

Toegevoegd aan je reiskoffer

Titel

Reizen naar Costa Rica in tijden van corona

Laatste update: 31 juli 2020

Overweeg je om op vakantie te gaan naar Costa Rica tijdens of na de  corona tijd? Dat is weer mogelijk! Zorg wel dat je op de hoogte bent van de huidige stand van zaken en geldende regels. Daar helpen we je graag bij.

Op deze pagina informeren we je over belangrijk nieuws en regels voor een veilige vakantie in Costa Rica. Omdat alle leden van het Edventure Travel team in Costa Rica wonen en werken, zijn we zeer goed op de hoogte. We spreken Spaans, volgen het nieuws nauwgezet en delen hieronder alle voor reizigers relevante info. Deze pagina wordt nauwkeurig bijgehouden. Desalniettemin kunnen wijzigingen in de maatregelen zich voordoen. Check daarom voor vertrek altijd de kanalen van de officiële autoriteiten voor last-minute wijzigingen of relevant nieuws.

Belangrijk nieuws uit Costa Rica:

Vanaf 1 augustus 2020 zijn internationale toeristen uit de volgende landen weer welkom: Nederland & België, alle andere Schengenlanden, de UK en Canada.

Zowel de internationale luchthaven in Alajuela (nabij hoofdstad San Jose) als Liberia (nabij de stranden in Guanacaste) gaan open. De landsgrenzen met buurlanden Nicaragua en Panama blijven vooralsnog gesloten. Een vakantie naar Costa Rica kun je voorlopig dus nog niet combineren met een uitstapje naar een van deze landen. Gelukkig kun je je alleen in Costa Rica al gemakkelijk weken of maanden vermaken!

Het luchtverkeer wordt heel langzaam opgestart. Het aantal vluchten dat in Costa Rica landt is aan het begin nog zeer beperkt. Er zullen in de eerste weken van augustus slechts 5 vluchten per week landen (voorheen waren dit er 500). Het bemachtigen van vliegtickets kan aan het begin dus nog een uitdaging zijn. Als dat eenmaal is gelukt, hoef je het land met weinig andere reizigers te delen. Dat is dan weer een voordeel! Sowieso is social distancing in Costa Rica goed te realiseren, omdat de meeste van onze bestemmingen op verstopte plekjes in de natuur liggen.

KLM/Air France heeft laten weten vanaf oktober de directe vluchten van Amsterdam naar Costa Rica weer op te starten met meerdere vluchten per week.

Weten & regelen voor vertrek:

Als je tijdens of na corona tijd op vakantie wilt naar Costa Rica, dan dien je ten opzichte van voorheen extra voorbereidingen te treffen.

Zorg allereerst dat je bekend bent met het huidige reisadvies voor Costa Rica.  Bekijk het officiële reisadvies van Nederland en België.
Houd er rekening mee dat je thuisland ook regels kan hanteren voor reizigers, zoals een zelf-isolatie na thuiskomst.

Wat heb je nodig om Costa Rica binnen te komen?

1. Een ingevuld digitaal epidemiologisch onderzoek.
In dit formulier wordt gevraagd om algemene persoonsgegevens en informatie over je gezondheid en je aankomst, vertrek en verblijf in Costa Rica. Bekijk of vul hier het formulier in.

Let op: Het formulier staat standaard in Spaans maar bovenaan de pagina kun je wijzigen naar het Engels.

2. Bewijs van een negatieve coronatest (covid19 PCR-RT).
Je dient vóór je vertrek een officieel erkende coronatest te doen. Het testresultaat dient uiteraard negatief te zijn mag niet ouder zijn dan 48 uur op het moment dat je het vliegtuig instapt. Het resultaat dient in het Engels of Spaans leesbaar te zijn.

Belangrijk: Maak tijdig (liefst 6 weken van tevoren) een afspraak voor een Covid19 PCR test bij een erkend centrum, zoals bijvoorbeeld Vaccinatiecentrum.nl of KLM Health Services (in Nederland). In België wordt aangeraden je behandelend arts of een laboratium te contacteren.

3. Een Costa Ricaanse reisverzekering
Je bent verplicht om in Costa Rica een reisverzekering af te sluiten die medische kosten dekt die verband houden met corona (dekking van tenminste USD$ 20.000). Deze verzekering dient ook de kosten te dekken voor een onvoorzien verlengd verblijf (voor tenminste USD$ 4.000).

Let op: Deze verzekering dien je bij het nationaal verzekeringsmaatschappij van Costa Rica (Instituto Nacional de Seguros, ofwel INS) af te sluiten. Sluit deze verzekering via deze pagina af. Mocht de link niet werken, klik dan hier en navigeer via ‘seguros para viajeros’ en ‘viajero individual’ naar hetzelfde formulier.

Op dit moment is dit de enige toegestane reisverzekering. Heb je al een reisverzekering in Nederland, België of elders afgesloten, dan moet je alsnog de (extra) verzekering in Costa Rica afsluiten. Dit kan vooraf maar eventueel ook nog op de luchthaven.

4. Verplicht mondkapje en volgen van protocollen
Je bent verplicht alle geldende luchthaven- en lokale gezondheidsprotocollen te volgen. Dit omvat het verplicht dragen van een zelf meegebracht mondkapje.

De luchthavens zijn aangepast op de huidige normen en de geldende regels worden direct duidelijk bij aankomst. Zo wordt bij aankomst je temperatuur gemeten, liggen er desinfecterende matten bij alle ingangen en wordt met vloermarkering duidelijk gemaakt hoeveel afstand je dient te houden, etc. Bekijk deze video voor een indruk van alle geldende maatregelen op de luchthavens van Costa Rica.

Belangrijk: Denk eraan dat luchtvaartmaatschappijen hun eigen protocollen hanteren. Informeer bij de luchtvaartmaatschappij waar je wilt boeken of hebt geboekt welke regels gelden.

Tip: Neem gedurende en na de corona crisis meerdere herbruikbare mondkapjes mee op je vakantie naar Costa Rica. Zorg ervoor dat je altijd een schoon exemplaar hebt en dat je je mondkapjes op een hygienische manier opbergt en tijdig wast.

Wanneer je een reis boekt bij Edventure Travel, dan adviseren we je niet alleen tijdens de voorbereiding van je vakantie. Ook leveren we in Costa Rica 24/7 telefonische ondersteuning aan onze reizigers. We wonen en werken in Costa Rica en zijn dus nooit ver weg. Dat geeft een veilig gevoel!

Eenmaal in Costa Rica:

Lees hieronder algemene informatie over de aanpak van de coronacrisis en geldende regels voor reizigers:

De Costa Ricaanse overheid neemt de coronacrisis zeer serieus. Toen begin maart de eerste besmettingen bekend werden, is zeer snel en adecuaat ingegrepen. Onder andere door het instellen van een avondklok en het sluiten van de luchthavens, grenzen en vele bedrijven. Deze aanpak bleek effectief en het totaal aantal besmettingen (op de piek 450) en aantal doden (totaal 12) bleef zeer beperkt.

Eind juli 2020 bevindt Costa Rica zich in een tweede coronagolf. Ditmaal grijpt het virus sneller om zich heen. Dit lijkt het gevolg van een verminderde oplettendheid van de Costa Ricanen, die snakken naar heropening van het land vanwege de grote economische gevolgen.

Wil je weten wat de actuele stand van zaken is? Bekijk de meeste actuele cijfers onderaan op deze pagina in het infogram van de Costa Ricaanse overheid.

Tijdens deze tweede golf is het epicentrum van de crisis de ‘centrale vallei’. Dat is de regio in en rondom hoofdstad San Jose en de luchthaven in Alajuela. In deze regio woont de grote meerderheid (zo’n 3 van de in totaal 5 miljoen) van de Costa Ricanen. Het is het economische hart van het land, maar voor toerisme geen bestemming van betekenis.
Onder reizigers is deze regio het minst populair. Wat Costa Rica zo aantrekkelijk maakt zijn immers de regenwouden, nevelwouden, bergen, vulkanen en stranden.

Waar in de regio rondom San Jose een oranje code geldt (veel restricties), geldt voor de meeste minder drukbevolkte regio’s een gele code. Dit betekent dat er meer vrijheden zijn.

Voor vakantiegangers is het in elk geval belangrijk om te weten dat vanaf 1 augustus alle stranden van 5.00 tot 14.30 uur open zijn en dat alle toeristische activiteiten in de buitenlucht (denk aan ziplinen, vissen, surfles, fietsen, etc) door kunnen gaan. Een groot deel van de nationale parken zijn geopend en te bezoeken.
Tijdens je reis heb je je mondkapje nodig. Het is namelijk om er een te dragen in openbare ruimten, zoals supermarkten.

Het toerisme is een van de grootste industrieën in Costa Rica. De sector neemt de situatie zeer serieus. Iedereen die werkzaam is in het toerisme (denk aan hotels, touroperators, transporteurs, etc) is gehouden aan strenge regels en protocollen die door de overheid zijn opgelegd en worden gecontroleerd. Je kunt er van op aan dat alles in het werk is gesteld om reizigers zo veilig en onbezorgd mogelijk te laten reizen!

Wat als je in Costa Rica besmet raakt met het coronavirus?

Als je tijdens je vakantie in Costa Rica vermoedt dat je COVID-19 hebt opgelopen en symptomen vertoont, dan dien je het lokale telefoonnummer 1322 te bellen. Dit is het officiële nummer van de autoriteiten en je dient hun advies op te volgen.

Als je daadwerkelijk besmet bent geraakt met het corona virus tijdens je vakantie in Costa Rica, dan ben je verplicht tot een zelf-isolatie van tenminste 14 dagen. De extra kosten die hiermee gepaard gaan worden in principe door de in Costa Rica afgesloten reisverzekering gedekt. Check uiteraard wel de precieze voorwaarden.
Je kunt het land dus niet verlaten voordat deze 14 dagen voorbij zijn. Het weigeren of vroegtijd afbreken van de isolatie wordt beboet.

Het Costa Ricaanse zorgstelsel behoort tot de beste zorgstelsels in de regio. Costa Ricanen zijn via het nationale zorgstelsel verzekerd en maken gebruik van overheidsklinieken, -ziekenhuizen, etc. Er zijn ook meerdere private ziekenhuizen.

Heb je nog vragen?

Heb je een reis geboekt bij Edventure Travel of overweeg je om bij ons een reis te boeken?

We begrijpen dat het best veel informatie is en dat je misschien met vragen zit. Een vakantie naar Costa Rica is in elk geval goed mogelijk, ook in corona tijden. We begeleiden je er graag in en zijn natuurlijk ten tijde van je reis ook in Costa Rica. Dat is het voordeel van een lokale reisorganisatie.

Neem contact op voor meer informatie over ons reisaanbod, geldende protocollen en onze voorwaarden.
Bekijk hier al onze bestemmingen en rondreizen door Costa Rica.

Scroll verder naar beneden voor het infogram met actuele cijfers en statistieken.

Actuele cijfers en statistieken van Costa Rica

Onderstaand infogram wordt door de Costa Ricaanse overheid aangeboden en dagelijkse bijgehouden. Helaas is de tekst alleen in het Spaans beschikbaar. We hebben een vertaling gemaakt van de belangrijkste begrippen. Deze kun je vinden onder het infogram.

INFOGRAFÍA SITUACIÓN NACIONAL COVID-19
Infogram

Vertaling van begrippen uit het infogram:

Casos confirmados = bevestigde besmettingen
Casos nuevos = nieuwe besmettingen (per dag)
Nacionales = aantal besmette Costa Ricanen
Extranjeros = aantal besmette buitenlanders in Costa Rica

Acumulados = totaal aantal gevallen opgeteld
Activos = aantal actieve gevallen
Recuperados = aantal herstelden

Casos activos = aantal actieve gevallen
Casos recuperados = aantal herstelde gevallen
Fallecidos = aantal doden
Casos acumulados = totaal aantal besmettingen opgeteld
Rangos de edad = leeftijd van tot

Descartados = Aantal negatieve testen
Muestras totales = totaal aantal uitgevoerde coronatesten

Hospitalizaciones actuales por covid19, segun hospital y servicio = Aantal in ziekenhuis opgenomen gevallen, per ziekenhuis en behandeling:
Total: totaal
Salón: Reguliere zaal in ziekenhuis (geen intensive care)
UCI: Intensive care
Edades en UCI: leeftijd van patienten opgenomen op de intensive care

Casos de covid-19 según grupos de edad y condición = Aantal covid-19 besmettingen per leeftijdsgroep
Casos de covid-19 según grupos de residencia y condición = Aantal covid-19 besmettingen per provincie