Op vakantie naar Costa Rica in tijden van Corona - Wat moet je weten?
check

Toegevoegd aan je reiskoffer

Titel
Informatie coronavirus
item-thumbnail

Reizen naar Costa Rica in tijden van corona

Laatste update: 22 april 2021

Heb je een reis geboekt of overweeg je om met Edventure Travel op vakantie te gaan naar Costa Rica in de corona tijd? Plezierig en veilig reizen in Costa Rica is goed mogelijk! Zorg dat je op de hoogte bent van de huidige stand van zaken en geldende regels. Daar helpen we je graag bij.

In dit blog informeren we je over belangrijk nieuws en regels voor een veilige vakantie in Costa Rica. Omdat alle leden van het Edventure Travel team in Costa Rica wonen en werken, zijn we zeer goed op de hoogte. We spreken Spaans, volgen het nieuws nauwgezet en delen hieronder alle voor reizigers relevante info. Deze pagina wordt nauwkeurig bijgehouden. Desalniettemin kunnen wijzigingen in de maatregelen zich voordoen. Check daarom voor vertrek altijd de kanalen van de officiële autoriteiten voor last-minute wijzigingen of relevant nieuws.

We begrijpen dat het spannend is om in deze tijd een reis te boeken. Bij ons kan dat flexibel. Bekijk hier onze flexibele voorwaarden voor boeken en annuleren.

Meer weten over de situatie in Panama of Nicaragua? Vraag ons hier naar meer info.

  • Edventure Travel is in Costa Rica gevestigd
  • Reizen stellen we op maat samen
  • Je kunt rekenen op flexibiliteit
  • Verblijf in kleinschalige accommodaties in de natuur
  • Je reist met een eigen huurauto
  • Wij zijn dichtbij en 24/7 bereikbaar tijdens je reis

Belangrijke informatie uit Costa Rica:

Sinds 1 augustus 2020 zijn internationale toeristen uit de volgende landen weer welkom in Costa Rica: Nederland & België, alle andere Schengenlanden, de UK en Canada. Per 1 september zijn daar verschillende staten uit de USA aan toegevoegd.

Sinds 15 oktober zijn ook reizigers uit de USA (alle staten), Mexico, Centraal-Amerika, Panama, Uruguay, Jamaica, Japan, Zuid-Korea, Thailand, Singapore, China, Australië en Nieuw-Zeeland welkom.

Per 1 november 2020 zijn reizigers uit alle landen ter wereld weer welkom.

Zowel de internationale luchthaven Juan Santamaria in Alajuela (nabij hoofdstad San Jose) als Liberia (nabij de stranden in Guanacaste) zijn open.
Sinds 5 april 2021 zijn de landsgrenzen ook weer open waardoor een vakantie naar Costa Rica gecombineerd kan worden met een uitstap naar Panama en/of Nicaragua. Dit was tot 5 april niet mogelijk.

Costa Rica heeft de Veilig Reizen Zegel van World Travels & Tourism Council
Het toerisme is een van de grootste industrieën in Costa Rica. De sector neemt de situatie zeer serieus. Iedereen die werkzaam is in het toerisme (denk aan hotels, touroperators, restaurants, transporteurs, etc) is gehouden aan strenge regels en protocollen die door de overheid zijn opgelegd en worden gecontroleerd. Je kunt er van op aan dat alles in het werk is gesteld om reizigers zo veilig en onbezorgd mogelijk te laten reizen!

Dit wordt ook bevestigd door het World Travels & Tourism Council. Zij erkennen Costa Rica als veilige bestemming. De WTTC heeft de protocollen van het Costa Ricaanse Ministerie van Toerisme geëvalueerd en heeft het land het Safe Travels-keurmerk van veilig reizen gegeven.

Costa Rica heeft de Safe Travels zegel toegekend gekregen door het World Travel & Tourism Council

Het luchtverkeer is sinds augustus langzaam weer op gang gekomen en iedere week komen er weer nieuwe vluchten bij. Bekijk hieronder een overzicht van de luchtvaartmaatschappijen die momenteel of binnenkort van/naar Costa Rica vliegen:

Iberia: Sinds 3 augustus 2020 vanaf Madrid
Lufthansa: Sinds 5 augustus 2020 vanaf Frankfurt
American Airlines: Sinds 9 september 2020 vanaf Miami en Dallas
Copa Airlines:
Sinds 10 september 2020 vanaf Panama stad
AeroMexico:
Sinds 18 oktober 2020 vanaf Mexico stad
jetBlue:
Sinds 25 oktober 2020 vanaf New York, vanaf 1 november vanaf Fort Lauderdale en vanaf 4 november vanaf Orlando
KLM:
Sinds 31 oktober 2020 vanaf Amsterdam via Panama en vanaf 26 november directe vluchten naar San Jose. Sinds begin januari gaat ook een directe vlucht van Amsterdam naar Liberia.
Air France: Sinds 31 oktober 2020 vanaf Parijs
British Airways:
Sinds 1 november 2020 vanaf Londen
Spirit: Sinds 1 november 2020 vanaf Orlando
Air Canada
: Sinds 3 november 2020 vanaf Toronto
UNITED: Sinds 7 november 2020 vanaf Chicago en vanaf 19 december 2020 van Denver en Washington.

Er zijn dus steeds meer opties, al is het aanbod nog niet zoals voor de pandemie. Het is daarom wel slim om je op tijd op tickets te oriënteren. Als je die eenmaal hebt gekocht hoef je het land met minder reizigers te delen. Dat is dan weer een voordeel! Sowieso is social distancing in Costa Rica goed te realiseren, omdat de meeste van onze bestemmingen op verstopte plekjes in de natuur liggen.

Weten & regelen voor vertrek:

Wij hanteren flexibele boek- en annuleringsvoorwaarden.
Zo kan je onbezorgd jouw vakantie naar Midden-Amerika plannen.

Als je tijdens of na corona tijd op vakantie wilt naar Costa Rica, dan dien je ten opzichte van voorheen extra voorbereidingen te treffen.
Zorg allereerst dat je bekend bent met het huidige reisadvies voor Costa Rica.  Bekijk het officiële reisadvies van Nederland en België. Houd er rekening mee dat je thuisland ook regels kan hanteren voor reizigers, zoals een zelf-isolatie na thuiskomst. Sinds kort eist Nederland dat reizigers die vanuit het buitenland naar Nederland reizen zowel een negatieve PCR-test als een sneltest (antigeen) moeten tonen voordat zij aan boord stappen van een vliegtuig. Dit is in Costa Rica mogelijk en we helpen onze reizigers hier graag mee!

Wat heb je nodig om Costa Rica binnen te komen?

1. Een ingevuld digitaal epidemiologisch onderzoek
In dit formulier wordt gevraagd om algemene persoonsgegevens en informatie over je gezondheid en je aankomst, vertrek en verblijf in Costa Rica. Bekijk of vul hier het formulier in. Dit kan vanaf 48 uur tot aan je vertrek. Na het invullen van het formulier ontvang je een QR-code die je bij binnenkomst in Costa Rica kan tonen bij de douane. Bij aankomst wordt deze gescand en bij groen licht kan je avontuur beginnen. Bij rood licht wordt je gevraagd om toelichting op de afgesloten verzekering (zie punt 2).

Let op: Het formulier staat standaard in Spaans maar bovenaan de pagina kun je dit wijzigen naar het Engels.

2. Een reisverzekering die corona gerelateerde kosten dekt
Je bent verplicht om een reisverzekering af te sluiten die medische kosten in verband met corona dekt. Deze verzekering dient ook de kosten te dekken voor een onvoorzien verlengd verblijf.

Je kunt deze verzekering in Nederland, België of elders afsluiten. In dat geval geldt een verplichte dekking van tenminste USD$ 50.000 voor medische kosten en USD$2000 voor onvoorziene verlengde verblijfskosten.
Indien je een dergelijke verzekering afsluit dan moet je een verklaring (in het Engels of Spaans) van de verzekeraar meenemen waarin staat dat bovenstaande kosten gedekt worden en dat de verzekering geldig is gedurende jouw gehele vakantie. Je kunt dit ook al vooraf doen, zo voorkom je oponthoud bij aankomst in Costa Rica. Stuur jouw document daarom tijdig naar seguros@ict.go.cr. Zij beoordelen het document en laten weten of het akkoord is. Reken op minstens een week of twee voor vertrek.

Zie je dit niet zitten, dan kan je de verzekering ook in Costa Rica afsluiten. De verplichte verzekering is namelijk online af te sluiten bij twee reeds door de Costaricaanse overheid goedgekeurde partijen: INS en Sagicor.
Het INS is de nationale verzekeringsmaatschappij van Costa Rica (Instituto Nacional de Seguros, ofwel INS) . Sluit de verzekering via deze pagina af. Mocht de link niet werken, klik dan hier en navigeer via ‘seguros para viajeros’ en ‘viajero individual’ naar hetzelfde formulier.

Sagicor is een private Costa Ricaanse verzekeringsmaatschappij. Je kunt via de website contact met ze opnemen. Bekijk alvast hier de voorwaarden en informatie over de toepassing van de verzekering.

De verzekering van beide partijen zijn reeds goedgekeurd en dekken een bedrag van USD$ 20.000 voor medische kosten en USD$ 2000 voor verblijfskosten.

3. Bewijs van een negatieve coronatest (covid19 PCR-RT)
Tussen 1 augustus en 25 oktober was het kunnen tonen van een negatieve PCR-RT test verplicht. Vanaf 26 oktober 2020 is het niet langer verplicht om een coronatest af te leggen voor vertrek.

Mocht je de test toch willen doen, bijvoorbeeld omdat dit verplicht wordt door de luchtvaartmaatschappij of het land waar je overstapt, maak dan tijdig een afspraak voor een Covid19 PCR test bij een erkend centrum, zoals bijvoorbeeld Vaccinatiecentrum.nl of KLM Health Services (in Nederland). In België wordt aangeraden je behandelend arts of een laboratium te contacteren.

Indien je bij vertrek uit Costa Rica een PCR-test of antigeen sneltest moet of wilt laten afnemen, dan is dat mogelijk. Er zijn meerdere laboratoria die deze testen verzorgen, zoals Laboratorio San Jose en Clinica Biblica. Boek je je reis bij Edventure Travel, dan helpen we je graag bij het tijdig maken van een afspraak op een locatie in de buurt.

4. Verplicht mondkapje en volgen van protocollen
Je bent verplicht alle geldende luchthaven- en lokale gezondheidsprotocollen te volgen. Dit omvat het verplicht dragen van een zelf meegebracht mondkapje.

De luchthavens zijn aangepast op de huidige normen en de geldende regels worden direct duidelijk bij aankomst. Zo wordt bij aankomst je temperatuur gemeten, liggen er desinfecterende matten bij alle ingangen en wordt met vloermarkering duidelijk gemaakt hoeveel afstand je dient te houden. Bekijk deze video voor een indruk van alle geldende maatregelen op de luchthavens van Costa Rica:

Belangrijk: Denk eraan dat luchtvaartmaatschappijen hun eigen protocollen hanteren. Informeer bij de luchtvaartmaatschappij waar je wilt boeken of hebt geboekt welke regels gelden.

Tip: Neem gedurende en na de coronacrisis meerdere herbruikbare mondkapjes mee op je vakantie naar Costa Rica. Zorg ervoor dat je altijd een schoon exemplaar hebt en dat je je mondkapjes op een hygienische manier opbergt en tijdig wast.

Wanneer je een reis boekt bij Edventure Travel, dan adviseren we je niet alleen tijdens de voorbereiding van je vakantie. Ook leveren we in Costa Rica 24/7 telefonische ondersteuning aan onze reizigers. We wonen en werken in Costa Rica en zijn dus nooit ver weg. Dat geeft een veilig gevoel! Bekijk hier onze flexibele voorwaarden.

Eenmaal in Costa Rica:

Lees hieronder algemene informatie over de aanpak van de coronacrisis en geldende regels voor reizigers:

De Costa Ricaanse overheid neemt de coronacrisis zeer serieus. Toen begin maart de eerste besmettingen bekend werden, is zeer snel en adecuaat ingegrepen. Onder andere door het instellen van een avondklok en het sluiten van de luchthavens, grenzen en vele bedrijven. Deze aanpak bleek effectief en het totaal aantal besmettingen (op de piek 450) en aantal doden (totaal 12) bleef zeer beperkt.

Sinds juli 2020 bevindt Costa Rica zich in een tweede coronagolf. Ditmaal ligt het aantal besmettingen tussen 800 en 1500 per dag.

Wil je weten wat de actuele stand van zaken is? Bekijk de meeste actuele cijfers onderaan op deze pagina in het infogram van de Costa Ricaanse overheid.

Het epicentrum van de besmettingen ligt in de ‘centrale vallei’. Dat is de regio in en rondom hoofdstad San Jose en de luchthaven in Alajuela. In deze regio woont de grote meerderheid (zo’n 3 van de in totaal 5 miljoen) van de Costa Ricanen. Het is het economische hart van het land, maar voor toerisme geen bestemming van betekenis.
Onder reizigers is deze regio het minst populair. Wat Costa Rica zo aantrekkelijk maakt zijn immers de regenwouden, nevelwouden, bergen, vulkanen en stranden.
Je brengt dus weinig tijd door in de stedelijke regio waardoor het risico op besmetting klein is.

Wat is er open?
Voor vakantiegangers is het in elk geval belangrijk om te weten dat de stranden open zijn en dat alle toeristische activiteiten in de buitenlucht (denk aan ziplinen, vissen, surfles, fietsen, etc) ook gewoon door kunnen gaan. Bijna alle nationale parken zijn geopend en te bezoeken.
Hotels mogen opereren op 100%, behalve in hun restaurants (50%). Restaurants en bars mogen opereren op 50% en mogen dagelijks geopend zijn tot 23.00 uur. Dit zijn ook de tijden van de avondklok die nog steeds geldt. Voor Costa Ricanen geldt op bepaalde dagen een rij-restrictie, maar dit geldt voor reizigers met een huurauto niet.

Overal gelden hygiëne- en veiligheidsprotocollen die bij aankomst duidelijk worden gemaakt. Zo kan je bij binnenkomst in een winkel of restaurant direct je handen wassen en vaak wordt je temperatuur opgemeten. Verder heb je tijdens je reis overal je (herbruikbare) mondkapje nodig. Het is namelijk verplicht om er een te dragen in alle openbare ruimten, zoals supermarkten etc.

Wat als je in Costa Rica besmet raakt met het coronavirus?

Als je tijdens je vakantie in Costa Rica vermoedt dat je COVID-19 hebt opgelopen of symptomen vertoont, dan dien je het lokale telefoonnummer 1322 te bellen. Dit is het officiële nummer van de autoriteiten en je dient hun advies op te volgen.

Als je daadwerkelijk besmet bent geraakt met het corona virus tijdens je vakantie in Costa Rica, dan ben je verplicht tot een zelf-isolatie van tenminste 14 dagen. De extra kosten die hiermee gepaard gaan worden in principe door de in Costa Rica afgesloten reisverzekering gedekt. Check uiteraard wel de precieze voorwaarden.
Je kunt het land dus niet verlaten voordat deze 14 dagen voorbij zijn. Het weigeren of vroegtijd afbreken van de isolatie wordt beboet.

Het Costa Ricaanse zorgstelsel behoort tot de beste zorgstelsels in de regio. Costa Ricanen zijn via het nationale zorgstelsel verzekerd en maken gebruik van overheidsklinieken, -ziekenhuizen, etc. Er zijn ook meerdere private ziekenhuizen.

Heb je nog vragen?

Heb je een reis geboekt bij Edventure Travel of overweeg je om bij ons een reis te boeken?

We begrijpen dat het best veel informatie is en dat je misschien met vragen zit. Een vakantie naar Costa Rica is in elk geval goed mogelijk, ook in corona tijden. We begeleiden je er graag in en zijn natuurlijk ten tijde van je reis ook in Costa Rica. Dat is het voordeel van een lokale reisorganisatie.

Neem contact op voor meer informatie over ons reisaanbod, geldende protocollen en onze flexibele voorwaarden.
Bekijk hier al onze bestemmingen en rondreizen door Costa Rica.

Scroll verder naar beneden voor het infogram met actuele cijfers en statistieken.

Actuele cijfers en statistieken van Costa Rica

Onderstaand infogram wordt door de Costa Ricaanse overheid aangeboden en dagelijkse bijgehouden. Helaas is de tekst alleen in het Spaans beschikbaar. We hebben een vertaling gemaakt van de belangrijkste begrippen. Deze kun je vinden onder het infogram.

INFOGRAFÍA SITUACIÓN NACIONAL COVID-19
Infogram

Vertaling van begrippen uit het infogram:

Casos confirmados = bevestigde besmettingen
Casos nuevos = nieuwe besmettingen (per dag)
Nacionales = aantal besmette Costa Ricanen
Extranjeros = aantal besmette buitenlanders in Costa Rica

Acumulados = totaal aantal gevallen opgeteld
Activos = aantal actieve gevallen
Recuperados = aantal herstelden

Casos activos = aantal actieve gevallen
Casos recuperados = aantal herstelde gevallen
Fallecidos = aantal doden
Casos acumulados = totaal aantal besmettingen opgeteld
Rangos de edad = leeftijd van tot

Descartados = Aantal negatieve testen
Muestras totales = totaal aantal uitgevoerde coronatesten

Hospitalizaciones actuales por covid19, segun hospital y servicio = Aantal in ziekenhuis opgenomen gevallen, per ziekenhuis en behandeling:
Total: totaal
Salón: Reguliere zaal in ziekenhuis (geen intensive care)
UCI: Intensive care
Edades en UCI: leeftijd van patienten opgenomen op de intensive care

Casos de covid-19 según grupos de edad y condición = Aantal covid-19 besmettingen per leeftijdsgroep
Casos de covid-19 según grupos de residencia y condición = Aantal covid-19 besmettingen per provincie