San José Costa Rica, wel of niet? | Reisblog | Edventure Reizen
check

Toegevoegd aan je reiskoffer

Titel

San José, doen of niet?

Grote kans dat je rondreis in Costa Rica begint of eindigt in San José, de hoofdstad van het land. De stad is mooi gelegen in de zogenaamde Centrale Vallei en omringd door groene bergen (waar je prachtig kunt hiken en mountainbiken bijvoorbeeld). En eigenlijk is het er het hele jaar door lekker weer, niet te warm en niet te koud…

Toch slaan reizigers de stad liever over. ’s Avonds aankomen en ’s ochtends graag weer weg, want de stad is groot, druk, lelijk en ongezellig. Dat hebben ze gehoord of gelezen in hun reisgids althans.
Bij Edventure horen we dit ook vaak, maar toch gaan we vaak met onze klanten in gesprek om hun reis relaxed te laten beginnen in San José met twee overnachtingen. Waarom? Omdat in en rond San José ook veel moois en leuks te zien en te ontdekken valt. Je moet het alleen wel even weten. En wat je dan precies moet weten, daarover gaan de blogs van Renee!

Hippe wijken

Hippe wijken

Costa Rica is iets groter dan Nederland en heeft ongeveer 5 miljoen inwoners. Hoewel het land net als in Nederland in provincies is verdeeld, wordt eigenlijk alles geregeld vanuit de hoofdstad. San José, ook wel ‘Chepe’ genoemd, is daarom echt het kloppend hart van het land. Zowel op economisch en juridisch gebied, maar zeker ook als het gaat om cultuur.

In de laatste vijf jaar is er veel gedaan om San José op te poetsen, te verfraaien en te verhippen. Alles onder de slogan ‘San José es destino, no es camino’ (wat zoveel betekent als San José is ook een toeristische bestemming, niet alleen een doorgangsroute). In het centrum kun je dat als bezoeker vooral zien in de wijken Escalante, bekend als de ´gastronomische wijk´, en California en Dent waar de hippe barretjes en restaurantjes als paddestoelen uit de grond schieten.

 

Origineel souvenir uit San José?!

item-thumbnail

Origineel souvenir uit San José?!

Dat het hipper is zie je ook aan een groeiend aanbod van Costaricaans art&design. Steeds meer grafische ontwerpers, artiesten en crafters verkopen in concept stores als Tienda EñE of in hun eigen winkel hun unieke, handgemaakte producten.

Nam je een paar jaar geleden nog uit gebrek aan beter Costa Ricaanse koffie als souvenir mee naar Nederland, nu kun je mooie leren tassen, handgemaakte bikini’s van KC met toekans of luiaards erop (zie foto!) of de vrolijke posters van Hola Lola mee naar huis nemen!

Made in Costa Rica begint inmiddels echt een beweging te worden van jonge vaklui die trots zijn op hun land en wat ze maken.

 

Hola Lola - Costaricaans design

Hola Lola - Costaricaans design

Edventure’s logo is ontworpen door Priscilla Aguirres. Zij is grafisch ontwerpster, schilderes en oprichtster van Hola Lola. Zij maakt kleurrijk, toegankelijk werk dat de typisch Costa Ricaanse cultuur met een knipoog laat zien. Haar werk is inmiddels in vele winkels in San Jose, maar ook daarbuiten te vinden. Nu kun je voor je vertrek ook nog snel op het vliegveld een poster of een set ansichtkaarten aanschaffen.
Dat was zeker niet altijd zo. Als je Priscilla vraagt naar hoe het begon met Hola Lola, zegt ze dat het zeker niet makkelijk was. Het was een grote uitdaging om er van te kunnen leven.

Waar ze als ontwerpster eerst meer mainstream op de natuur gefocust was (met vooral een toeristische doelgroep), wilde ze zich nu met Hola Lola meer richten op ‘de stad’ en de Costa Ricaanse cultuur. Daarnaast wilde ze vooral maken wat ze zelf mooi vond. Dat bleek ook bij locals een schot in de roos. Priscilla benadrukt verder dat ze het belangrijk vindt dat de prijzen van haar werk toegankelijk blijven. Niet alleen voor de Costa Ricanen zelf, maar ook voor reizigers die hun geld al genoeg besteden aan hotels, tours enzomeer. Als je nu op zoek bent naar iets speciaals voor aan de muur thuis, een leuke herinnering aan je rondreis door Costa Rica of de stad San Jose, loop dan zeker even binnen bij de Hola Lola shop in Barrio Dent, een winkel waar je instant-vrolijk van wordt,  of kijk online op www.holalolashop.com.

En? San José verkennen, of toch niet?

In San José werken wij samen met verschillende kleinschalige en bijzondere accommodaties. Voor ieder budget is er iets geschikts, zonder concessies te doen aan sfeer en uitstraling.
Houd je bijvoorbeeld van stijl, luxe en uitstekend eten? Dan is een verblijf in dit bijzondere boutique hotel iets voor jou!

Sla je liever over, dan kun je je reis ook beginnen in Alajuela of Ciudad Colon. Bezig met het plannen van jouw reis? Vul je reiskoffer met de bouwstenen of voorbeeldreizen naar jouw keuze. Mocht je advies kunnen gebruiken, stuur ons gerust een bericht.

item-thumbnail