Regenseizoen in Costa Rica - wel of niet doen? Edventure Travel
check

Toegevoegd aan je reiskoffer

Titel
item-thumbnail

Naar Costa Rica in het regenseizoen

Als je de weerapp op je telefoon moet geloven, dan komt het tijdens het regenseizoen in Costa Rica continu met bakken uit de lucht.
Dat is gelukkig niet het geval! Die app kan je dus alvast verwijderen.

Maar hoe het dan wel zit?

In dit blog vertellen we je alles over het klimaat van Costa Rica, de beste reistijd en de voor- en nadelen van reizen in het regenseizoen.

Microklimaten

item-thumbnail

Microklimaten

Costa Rica is klein, maar uiterst veelzijdig. Dat heeft het land te danken aan de grote hoogteverschillen en verschillende klimaatzones. En binnen deze zones vind je weer tientallen microklimaten. Weersvoorspellingen zijn hierdoor lastig te geven. Dat is ook wat Costa Rica leuk maakt. Je kan namelijk in een tropische bui zitten terwijl het letterlijk 5 minuten verderop kurkdroog is.

Costa Rica heeft twee kusten: de Caribische (oost) en Pacifische (west). Aan beide kusten ligt de temperatuur vaak tussen 30-35 graden. Wat erg verschilt is de luchtvochtigheid.
Aan de Caribische kust bevind je je in een tropisch klimaat en is het jaarrond warm en vochtig. Aan de pacific is het in het noordwesten warm en droog. De natuur is hier ook heel anders, je bent er in tropisch droogbos. De kust aan het zuidwesten is juist weer warm en vochtig met veel tropisch regenwoud.

Midden door het land loopt een grote bergketen die beide kusten van elkaar scheidt. In de bergen is het koel en vochtig en begeef je je in nevelwoud. Temperaturen variëren hier meestal tussen 20 en 28 graden.

Het groene seizoen

item-thumbnail

Het groene seizoen

Het regenseizoen loopt van mei tot en met november. Deze periode wordt in Costa Rica ook wel aangeduidt als het groene seizoen. De natuur leeft echt op en is tijdens deze maanden op haar allermooist. Ook is deze periode qua temperatuur heel aangenaam.

Wat je kan verwachten qua regen? Dat ligt een beetje aan de regio waar je vertoeft en de periode waarin je reist. Meestal is het ’s ochtends droog en zonnig en valt er in de middag of avond een tropische bui. Het kan echter ook een paar dagen achtereen droog zijn of juist een volledige dag regenen.

Koud wordt het echter niet (tenzij je in de bergen bent), dus een tropische bui kan heerlijk zijn. Als het echt heel veel regent, houdt er dan wel rekening mee dat gaten in de weg kunnen ontstaan of aardverschuivingen zich kunnen voordoen. Een avontuurlijke instelling (en 4×4 auto) komt dan goed van pas!

Beste reisperiode voor Costa Rica

Je kan Costa Rica het hele jaar bezoeken, maar wat de beste reistijd is hangt af van je persoonlijke voorkeur. Niet alleen qua weer, maar ook wat betreft budget en toeristische seizoenen.

We geven hieronder een handig overzicht:

item-thumbnail
Mei en juni

Dit is de overgang van de droge naar groene periode. Aan de Pacific is het vaak beter weer dan aan de Caribische kust. Qua toerisme is het echt laagseizoen. Dit betekent dat de prijzen voor hotels en autohuur lager zijn.

item-thumbnail
Juli en augustus

Mid-juli is er een ‘mini zomer’ in de Centrale Vallei (regio rondom San José) en aan de Pacific. Het is in die periode vaak heerlijk zonnig. Je hebt kans om bultrugwalvissen te spotten (zuidwestkust) en schildpadden eieren te zien leggen (in Tortuguero).

Vanwege de vakanties in Europa, USA en Costa Rica is het in deze periode drukker. Dit wordt wel het midseizoen genoemd en het is verstandig je vakantie op tijd te plannen om op de leukste plekjes te kunnen overnachten.

item-thumbnail
September en oktober

Tijdens deze maanden is het aan de Caribische kust meestal mooi en zonnig weer. In de rest van het land regent het meer. Dit is vooral zo in het zuidwesten. Daarom is het nationaal park Corcovado in oktober gesloten. Iets minder zuidelijk, rond Uvita, kun je in deze periode overigens vrijwel zeker bultrugwalvissen spotten.
Het is toeristisch laagseizoen en dit betekent dat je kan profiteren van lagere prijzen.

item-thumbnail
November

Dit is overgang van het groene naar het droge seizoen. Er valt al minder regen dan in september en oktober, maar de prijzen zijn nog steeds laag en je hoeft geen drukte te verwachten.

item-thumbnail
December tot en met april

Tussen december en april is het droge seizoen. Het is warm, zonnig en onbewolkt en mede daardoor een perfecte periode om te snorkelen en duiken.
In deze maanden is het toeristische hoogseizoen. Niet alleen reizen dan veel buitenlanders af naar de zon, maar ook hebben de Costa Ricanen in deze periode zomervakantie. De prijzen voor vliegtickets, hotels en autohuur liggen in deze zonnige periode daarom hoger. Wil je in deze periode op reis, neem dan op tijd contact met ons op. Zeker wanneer je rond kerst (topdrukte) op vakantie wilt.

Flexibele en lokale reisorganisatie

Wil je graag aan de slag met jouw reisplanning? We helpen je er graag bij!

Alle collega’s van Edventure Travel leven in Costa Rica en we zijn dus echte lokale experts. Tijdens jouw vakantie zijn we altijd dichtbij. Dat is een fijn gevoel en ook heel praktisch. Kan door regen jouw tour niet doorgaan of is er een weg afgesloten, dan helpen we je bij het omboeken en voorzien we je van advies over alternatieve routes.

Vraag ons direct om een vrijblijvend reisvoorstel op maat.
Of stel zelf je reis samen met behulp van onze bestemmingen en voorbeeldreizen.

Kom je er niet uit? Stuur ons gerust een chatbericht of Whatsapp