Costa Rica | Bezienswaardigheden in hoofdstad San José | Edventure
check

Toegevoegd aan je reiskoffer

Titel

Ontdek San José, de verrassende hoofdstad van Costa Rica!

De hoofdstad van Costa Rica biedt te gekke bezienswaardigheden! San José stond waarschijnlijk nog niet op je lijstje met bestemmingen die je zéker wil zien in dit prachtige land. Veel reizigers verblijven hier 1 nacht en verlaten de stad snel weer. Met dit blog breng ik hier graag verandering in! De stad geeft niet die geweldige eerste indruk zoals bij andere steden, maar als je San José een kans geeft zou je wel eens aangenaam verrast kunnen worden!

In een eerder blog schreef ik al dat er genoeg redenen zijn om tijdens je vakantie in Costa Rica toch ook een paar nachten door te brengen in de hoofdstad San Jose. Niet alleen om even bij te komen van je jetlag, maar ook omdat deze stad wel degelijk wat te bieden heeft!

Wij, het Edventure Travel team, wonen en werken zelf in de hoofdstad. Ik geef je in dit blog dan ook graag lokale tips om hier een hele leuke dag te beleven en kennis te maken met de echte Costa Ricaanse cultuur.

Tekst door: Renee Snijders

Historisch centrum en omgeving: loop je mee?

Historisch centrum en omgeving: loop je mee?

De stad kan je heel makkelijk al wandelend verkennen. Net buiten het stadscentrum zijn er heel wat leuke parkjes waar je even aan de drukte van de stad kan ontsnappen, zoals bijvoorbeeld het Parque Nacional, Parque España en Parque Morazan.

Bij het park Morazan staat ook een groot, mooi roze gebouw, maar ik verklap je nog niet de naam van dit gebouw. Voel of klop maar eens op de muren en dan kom je er vanzelf wel achter! Dit gebouw is een van de historische bezienswaardigheden van de hoofdstad van Costa Rica. Wanneer je uit het park Calle 5 inloopt richting de stad, kom je nog een paar mooie gebouwen tegen. Eentje lijkt net een kasteel en het andere is een oude koloniale cinema.

Zo, nu ben je in het centrum van de stad op Plaza Cultural. Waar je ook het nationale theater ziet. Zoek je even een rustig plekje in de stad? Dan kan je iets drinken of eten in de foyer van het theater.

Het nationale theater ligt ook aan Avenida Central, een doorgaande straat alleen voor voetgangers. Via deze straat wandel je naar de Mercado Central. Onderweg kom je ook nog langs het indrukwekkende oude koloniale postkantoor. Over de Mercado Central vertel ik je straks graag meer. Op de terugweg kan je nog via Calle 2 naar Parque Central lopen waar ook de kathedraal staat en dan ben je zo weer terug bij het nationale theater. Wandel vanaf daar zeker nog naar beneden tot aan Plaza Democracia. Hier staan namelijk nog enkele mooie gebouwen en kom je op een kruispuntje terecht met een kasseien weg. Deze autovrije straat loopt weer terug naar Parque Nacional. Onder kun je nog genieten van mooie kunst en kleurrijke graffiti.

Je kunt de stad zelf ontdekken, maar hoor je liever wat meer verhalen van de locals, dan kun je ook deelnemen aan een (gratis) stadstour. Deze tour vertrekt op maandag tot zaterdag om 10.00 uur vanaf het nationale theater. Lokale gidsen nemen je een hele ochtend mee langs de tofste bezienswaardigheden van Costa Rica´s hoofdstad!

Daarnaast kan je de stad ook op een andere manier leren kennen via Chepecletas. Zij willen veranderen hoe je over deze stad denkt door bezoekers te tonen hoe zij deze stad zien. Chepecletas biedt urban tours (publiek of prive) aan die je al wandelend of fietsend kan maken, zowel overdag als ’s avonds, door verschillende wijken van San José. Vaak zijn dit tours met een bepaald thema, bijvoorbeeld met een link naar de geschiedenis van de stad of lokale gastronomie.

De leukste markten van de stad

De leukste markten van de stad

In Barrio Aranjuez is er op zaterdagochtend een leuke hippe biologische markt, Feria Verde. Je kunt er prima heen zonder eerst ontbeten te hebben, want op de markt kun je een typisch Costa Ricaans ontbijt bestellen. Of een van de andere lekkernijen proberen die bij de vele kraampjes worden aangeboden. Verder kan je er ook handgemaakte spulletjes kopen zoals sieraden, tassen of kleding. Ook worden er wekelijks activiteiten georganiseerd zoals yogale en live optredens.

Heb je na je bezoek aan de Feria Verde nog zin in een kop of wil je Costa Ricaanse koffie mee naar huis nemen als souvenir? Stap dan binnen bij Cafe Del Barista, hier koop ik zelf ook mijn koffie, de lekkerste van de stad!

Ook de overdekte Mercado Central (zie video!) mag je zeker niet overslaan! Dit is de oudste markt van de stad waar je zo goed als alles kan vinden. Het is echt een van de leukste bezienswaardigheden van Costa Rica ´s hoofdstad San José! Maak hier al even kennis maken met de echte Costa Ricaanse keuken en cultuur. Je zal er ook tal van exotische groenten en fruit tegenkomen, die je ook kunt proeven. Als de markt wat overweldigend overkomt, ga dan gewoon even zitten genieten van de drukte en proef een van de vele sapjes of een ijsje bij de beroemde La Sobertería de Lola Mora!

Bij de Mercado Municipal de Artesanías kan je dan weer typische souveniertjes vinden. Nog niet gevonden wat je zocht? Ga dan nog langs Puerta 23 waar ze mooie lokale ontwerpen verkopen.

Shoppen in Costa Rica

Shoppen in Costa Rica

Over winkelen gesproken….let op! want ook in San Jose zijn er tal van leuke winkels en boetiekjes! Bij Parque España zit Tienda Ñ, waar ze alleen maar producten en kleding verkopen gemaakt in Costa Rica. Iets verderop zit Restaurant en Bar 1330. Je kan er iets lekkers eten of drinken en ook leuke sierraden, kleding en decoratie vinden in hun winkeltje.

Een paar huizen verder zit Arteria, hier kan je al een woordje Spaans leren. Ze verkopen er namelijk kleding en spulletjes met leuke Costa Ricaanse uitspraken erop: een perfecte souvenir. Begrijp je de uitspraak niet? Geen paniek, de vertaling in het Engels staat eronder!

In de wijken Barrio Ecalante en Barrio Dent vind je ook heel wat leuke winkeltjes, zoals Hola Lola (Zie video en ons vorige blog), Buena Nena en de conceptstore Kalu. Bij deze laatste kun je tevens heerlijk eten of een goede kop koffie drinken. Barrio Ecalante staat ook bekend als de culinaire wijk met een groot aanbod aan hippe barretjes en restaurantjes.

Beste musea en culturele spots in San José

Beste musea en culturele spots in San José

Ook als je van cultuur en kunst is er in San José vanalles te beleven. Loop daarom zeker eens door Barrio Amon, de culturele wijk van het moment en ook mijn favoriete wijk van de stad. Het is een rustige buurt met mooie koloniale gebouwen en heel wat historie.

Begin of eindig een wandeling door deze wijk bij Cafe Miel. Spring even binnen bij TEOR/éTica (art+thought) en een van mijn favoriete plekken in deze wijk, Galeria Talentum. Dit artistieke gebouw valt meteen op. Je kan er iets eten of drinken en ondertussen genieten van kunst. Loop zeker ook eens langs Castillo de Moro, een verrassend speciaal gebouw. Zin in een hapje of drankje? Loop dan even binnen bij de Acá of ga specialiteiten uit Centraal en Latijns-Amerika proeven bij Alma de Amon.

In San Jose vind je ook tal van musea. Bij een bezoek aan sommigen kom je meer te weten over de historie van Costa Rica en Centraal-Amerika zoals in Museo Nacional de Costa Rica, dat ook een leuke botanische tuin heeft bij de ingang. Ook Museo de Jade en Museo de Oro Precolombino y Numismática (Goud Museum) vertellen je meer over de geschiedenis van Costa Rica. Dit laatste museum is eigendom van de Banco Central en ligt onder Plaza de La Cultura, een kijkje waard! Bekijk de websites van de musea voor meer info over lopende exposities.

Als je meer interesse hebt in hedendaagse kunst, breng dan een bezoek Museo de Arte y Diseño Contemporáneo gevestigd in de oude nationale likeur fabriek of een de vele galleries zoals Galeria Namu, Galeria Talentum, Galeria 1887 of Galeria Nacional.

Leuk voor kinderen is dan weer het Museo de Los Niños, zoals de naam het al zegt het kindermuseum. Hier kunnen kinderen op een speelse manier vanalles leren, maar vooral ook spelen. Bovengenoemde musea zijn zomaar een paar van de mooiste musea en bezienswaardigheden van de hoofdstad van Costa Rica.

Ook wordt er in het stadscentrum 6 keer per jaar een Art City Tour georganiseerd. Tijdens deze avonden kan je alle musea, galleries en andere gebouwen gratis bezoeken en worden er tal van extra activiteiten georganiseerd. Met een gratis shuttle rijd je van museum naar museum. Leuk om dus even te checken of er een Art City Tour plaatsvindt wanneer je in San José bent!

Dans & Muziek in de hoofdstad

Dans & Muziek in de hoofdstad

Wist je dat de hoofdstad ook het muzikale centrum van het land is? Zonde om daar niet iets van mee te maken tijdens je reis!
Muziek en dans is onlosmakelijk met de Latijns-Amerikaanse cultuur verbonden en dat merk je meteen bijvoorbeeld in landen als Colombia, Cuba, Dominicaanse Republiek of ook Argentinie. In Costa Rica liggen de latin roots wat minder aan de oppervlakte, maar als je weet waar je moet zoeken word je aangenaam verrast.

Zo’n 20 jaar geleden vond je in San Jose nog een heel aantal ‘salones’, danszalen zeg maar, waar je in het weekend met de hele familie naar toe ging om te dansen op live muziek van een (vaak bekend) huisorkest. Nu zijn er nog een paar van die plekken over. In San Jose (in de wijk Desemperados) is Rancho Garibaldi de bekendste en de oudste, al ruim 40 jaar komt hier jong en oud naartoe voor een dansje en drankje.

Discotheek Pepper’s is er voor een jongere generatie en organiseert ook vaker ‘salsa tributes’ en andere thema avonden. Het podium hier wordt vaak bezet door ‘Son de Tikizia’, zonder twijfel de beste live salsaband van Costa Rica. Bandlid en -manager Walter Flores is meervoudig Grammy winnaar en de band heeft ook buiten Costa Rica aardig naam gemaakt. Toch blijven het Costa Ricanen die apetrots zijn op hun land, bekijk en beluister hun ode aan Costa Rica ofwel Tikizia hier.
Een avondje salsadansen hoeft niet duur te zijn, voor zo’n 5 USD kun je al naar binnen bij Rancho Garibaldi en voor een concert van Son de Tikizia in Pepper’s betaal je rond de 15 USD.

Son de Tikizia maakt zeker deel uit van het muzikale erfgoed van Costa Rica. Waar je ook niet omheen kunt als je je gaat verdiepen in de muzikale roots van het land, is de band ‘Malpais’. Een unieke band met een uniek geluid. Malpais mixt folk met jazz met calypso en andere latino ritmes tot een unieke sound. Een ander aardig detail: twee bandleden, Manuel Obregon en Ivan Rodriguez, waren behalve actief muzikant ook nog minister en vice-minister van Cultuur tussen 2010 en 2014. Luister naar een van hun bekendste hits hier.

Tot slot, als je op vrijdag of zaterdagavond in San Jose bent, en niet meteen de dansvloer op wil, maar wel een goed live optreden wil zien (dat kan varieren van rock, tot jazz tot singer-songwriter), check dan vooral de agenda van het Jazz Cafe in Escazu.

Kijk voor meer activiteiten op GAM CULTURAL en wie weet is er een leuk evenement in de stad juist wanneer jij er bent!

Boek jouw reis door Costa Rica met start in San José:

Wil je graag op ontdekking naar de leukste bezienswaardigheden van Costa Rica ´s hoofdstad San José? Qua accommodaties bieden wij meerdere opties!
Verblijf in een authentiek en gezellig familiehotel in het stadscentrum of geniet van klassieke luxe in een prachtig boutique hotel.

Wil je weten hoe je je reis daarna het beste vorm kunt geven? Bekijk onze voorbeeldreizen of onze bouwstenen van Costa Rica.
Stop ze in jouw reiskoffer  en klik op verzenden .
Dat is voor ons het teken om voor jou aan de slag te gaan met een persoonlijke reisofferte.

Heb je een vraag of wil je direct persoonlijk contact?
Stuur ons een chatbericht of klik op het icoontje hieronder om ons een Whatsapp te sturen: