Eten & drinken in Costa Rica | Beste restaurants | Edventure Travel
check

Toegevoegd aan je reiskoffer

Titel

Eten & drinken Costa Rica. Ontdek in dit blog de culinaire hotspots!

Als je denkt aan Costa Rica denk je waarschijnlijk niet meteen aan eten. Grote kans dat je eerst denkt aan natuur, jungle, toekans, luiaards, gifgroene kikkers en schildpadden. Misschien ken je de term ´Pura Vida´ al en weet je dat er veel ananas, rijst en bonen worden gegeten.

Maar culinaire hotspots? Nou nee, die zijn minder bekend. Toch valt er op het gebied van lekker en goed eten in Costa Rica, heus wel wat te beleven!

We nemen je in dit blog mee naar ónze culinaire hotspots.
Tekst door: Renee Snijders

item-thumbnail

San José: onverwachte culinaire hotspot!

We beginnen in San José, omdat je rondreis door Costa Rica ook meestal in de hoofdstad van start gaat. De stad heeft de laatste vijf jaar een behoorlijke metamorfose ondergaan en nog steeds schieten nieuwe restaurants, gastro-bars en hippe container foodcourts als paddestoelen uit de grond.

In Costa Rica is San José ook eigenlijk de enige stad waar je goed internationaal kunt eten. Buiten de stad en zeker op het platteland eet je vooral typisch Costa Ricaans. Nog goed om te weten; de lunch is de grootste maaltijd van de dag en Costa Ricanen houden bijna Nederlandse etenstijden aan. Tot heel laat uit eten gaan is niet gebruikelijk.

  • Internationale keuken
  • Gastro bars
  • Food courts
  • Hippe restaurants
  • Beergardens
  • Cocktailbars

De beste restaurants van San José op een rijtje:

item-thumbnail
Restaurant Grano de Oro

Hotel Grano de Oro is een fantastisch boutique hotel in een rustige wijk in het centrum van San Jose. Het hotelrestaurant is fantastisch en altijd druk bezocht. In de weekends is reserveren zeker aan te raden. De chef is Italiaans en de keuken meer Frans georienteerd.

Het restaurant heeft meerdere prijzen gewonnen, ondermeer voor de beste wijnkaart van Centraal Amerika. Hier dineren is echt een avondje uit en wat duurder dan een doorsnee restaurant in de hoofdstad.

item-thumbnail
Kalú

Kalú is een mooi restaurant, concept store, kunstgalerie en gourmet koffiebar in een en gevestigd in Barrio Escalante. Dit is een mooie wijk tegen het centrum van San Jose aan, die inmiddels bekend staat om zijn vele restaurants en bars.

Hier kun je de hele dag terecht voor een echt goede kop koffie (met allerlei uitleg!), een lekkere lunch of smakelijk diner. En passant kun je hier leuke, handgemaakte souvenirs kopen in het winkeltje bij het restaurant.

item-thumbnail
Cafe Historico Don Juanito

Cafe Don Juanito is een begrip in San Jose en serveert typisch Costa Ricaanse gerechten. Hier kun je alforja, horchata en een echte cafe chorreado drinken!

Het restaurant ademt de sfeer van een gezellig bruin cafe en je kunt hier terecht voor zowel ontbijt als lunch en diner. Ook een leuke plek om nog wat meer te leren over de geschiedenis van de stad en Costa Rica.

item-thumbnail
Aziatische restaurants

De Aziatische keuken is echt in opkomst in San Jose. Hoewel je in het hele land goedkope Chinese restaurantjes vindt, kun je echt lekker Chinees eten bij Casa China bijvoorbeeld. De chef van restaurant Woki in Barrio Escalante maakt heerlijke dimsum en lekkere Thaise curry.

In het centrum vind je nu ook steeds meer Indiase restaurants en kun je terecht bij Curry Kingdom in Barrio Escalante of, als je weinig tijd hebt, maar wel even lekker wil lunchen, bij het Indiase afhaalrestaurant Swaad in het foodcourt van de Mall San Pedro in San Pedro.

Vlakbij Parque Morazan en de Allianza Francaise in het centrum vind je Cafe Rojo, een charmant cafeetje in een oud huis waar ze waanzinnig lekkere en verse Vietnamese gerechten serveren, een echte aanrader!

item-thumbnail
Libanees eten

Houd je van Libanees? Dan zit je goed in San Jose en probeer dan zeker Lubnan, een longtime favorite en al sinds 1994 gevestigd in San Jose, vlakbij hotel Grano de Oro.
In Barrio Escalante is er sinds kort Faqwa, een mooi, nieuw restaurant waar je ook shoarma kunt eten. Vlakbij Faqwa vind je ook restaurant Sofia Mediterraneo, gerund door een Turkse chef en zijn compagnon die heerlijke mediterraans koken.

item-thumbnail
Vegan opties

Vegan is een snel opkomende trend in San Jose en steeds meer restaurants bieden vegan (en vegetarische) gerechten op hun menukaart aan. Een van onze favorieten is Luv Burger in Barrio Dent, een zogenaamd ‘fast casual whole food company’ met heerlijke vegan burgers. Behalve in San Jose, zijn ze ook in Playa Samara en Nosara gevestigd.

item-thumbnail
Voor echte vleeseters....

Ben je een echte meatlover? Dan is een bezoekje aan La Esquina de Buenas Aires zeker de moeite waard. Dit Argentijnse restaurant serveert hemels steaks en andere vleesgerechten en de vriendelijke staf doet zijn uiterste best om je een onvergetelijke culinaire avond te bezorgen!

En bekijk hieronder de beste culinaire hotspots buiten San José:

item-thumbnail
Puerto Viejo de Limon - Caribische kust

In Puerto Viejo de Limon is er een ruime keus aan leuke restaurantjes. Twee aanraders in het dorp, voor echte authentieke Caribische gerechten zoals ‘Rice ’n Beans’ is een bezoekje aan Lidia’s Place een must. Lees er hier ook een smakelijk artikel over.

Koki Beach vind je aan de doorgaande weg met uitzicht op het strand en hier kun je terecht voor happy hour met lekkere cocktails en een lekker diner in een sfeervolle omgeving. Het interieur van het restaurant en de bar is zoveel mogelijk gemaakt van hergebruikte materialen en door lokale kunstenaars en timmermannen. Ook het eten op je bord komt direct uit zee, van hun eigen farm of de lokale markt, verser kan niet!

item-thumbnail
Monteverde - Centraal Costa Rica

Monteverde staat vooral bekend om haar nevelwoud, de Quetzal en de gave canopy tours, maar lekker eten kun je er ook! Stella’s Bakery is een leuke plek voor een heerlijk ontbijtje of lunch. Als je vanuit Stella’s de weg oversteekt, vind je aan de overkant nog een leuk koffietentje en iets verder door La Cuchara de Abuela, een lokaal restaurantje waar ze typisch Costa Ricaanse gerechten serveren.

Sinds kort is de hippe hostel/hotelketen Selinas in Monteverde gevestigd. Je kunt ook als je er niet logeert in het restaurant gaan eten. De pizza is goed en je kunt er ’s avonds een potje poolen met de locals, vooral in het weekend.

Wil je een keer wat luxer dineren? Reserveer dan een tafeltje bij hotel Belmar en geniet van een heerlijk 3 of 4 gangen menu in het hotelrestaurant vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de vallei van Monteverde.

item-thumbnail
La Fortuna / Nuevo Arenal - Arenal vulkaan

Als je een echte foodie bent en van La Fortuna naar Monteverde reist of andersom, dan moet je echt een stop plannen in Nuevo Arenal, een klein dorpje langs het grote meer van Arenal, voor een bezoek aan Gingerbread. Hier kookt de enthousiaste, Israelische chef Eyal de sterren van de hemel met zijn ‘international fusion cuisine’!

Een andere drukbezochte plek met ondermeer fantastische sandwiches, taarten, koffie en koeken is Café en Macadamia. Dit lunchrestaurant is heel mooi gelegen aan het meer van Arenal.

item-thumbnail
Playa Junquillal - Noord Pacific

Misschien logeer je tijdens je reis al in hotel Mundo Milo en dan zul je er zeker ook gaan eten, maar ben je toevallig in de buurt van Playa Junquillal, dan is een lunch of diner bij het restaurant zeker de moeite waard. De Nederlandse eigenaresse Lieke staat zelf in de keuken en is niet alleen een super chef, maar ook een geweldige gastvrouw die het iedereen altijd naar de zin wil maken. Ze biedt ook vegetarische, gluten-vrije en lactose-vrije gerechten aan.

item-thumbnail
Matapalo - Centraal-Pacific

Matapalo is een piepklein dorpje aan de central pacific en als je er niet logeert, bijvoorbeeld bij Rafiki Beach Camp, zul je er wellicht ook niet stoppen. Toch is het wel de moeite waard, als je van seafood houdt, om te lunchen of dineren bij Langosta Feliz, oftewel de Gelukkige Kreeft. Dit restaurant vind je tegenover de afrit van de snelweg naar Matapalo en je eet hier de heerlijkste kreeft, krab of tuna steak! Het restaurant is ook erg populair bij de locals

item-thumbnail
Ojochal - Zuid-Pacific

In Ojochal, ook een klein dorpje aan de central pacific, maar dan meer zuidwaarts, vlakbij het mariene reservaat Marina Ballena, vind je twee toprestaurants. Citrus, van de Frans-Canadese chef Marcella die heerlijk kookt en ieder jaar een paar reizen maakt om inspiratie op te doen voor nieuwe gerechten.

Ook vind je in het centrum van Ojochal restaurant Exotica. Het menu is Frans georienteerd, maar wel met exotische, Frans-koloniale invloeden; je kunt er een heerlijke Tahitiaanse vis carpaccio bestellen of een spicy Vietnamese kippensoep.

Heb jij ook een restaurant tip? Deel hem met ons!

Ons Edventure Travel team reist regelmatig door het land, op zoek naar nieuw leuke hotels, bestemmingen en ook leuke restaurants. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste info of wil je je eigen culinaire ervaringen en tips met ons delen? Check onze sociale media en tag ons in je post!

Facebook: Edventure.CR
Instagram: Edventurecostarica

#EdventureTravel