Corcovado Costa Rica bezoeken - Info en tips - Edventure Travel
check

Toegevoegd aan je reiskoffer

Titel

Alles wat je moet weten voor je bezoek aan Nationaal Park Corcovado in Costa Rica

Corcovado Nationaal Park is één van de beste plekken in Costa Rica om dieren te spotten. Je vindt hier namelijk 2.5% van de totale biodiversiteit ter wereld! Voor wie van ongerepte natuur en avontuur houdt, mag het bezoeken van Corcovado dus niet ontbreken tijdens een rondreis door Costa Rica. Zelf is dit een van onze favoriete regio’s. Onlangs gingen we als Team Edventure Travel op een meerdaagse trekking, waar we de foto’s voor dit blog namen.

Blog en foto’s: Lisa & Marlou

Hoe kom je in Corcovado Nationaal Park?

item-thumbnail

Hoe kom je in Corcovado Nationaal Park?

Het nationaal park Corcovado ligt in het zuidelijkste puntje van Costa Rica en is door zijn unieke ligging niet makkelijk te bereiken. Hierdoor is een goede voorbereiding nodig om volop te genieten van je bezoek. Laat je hierdoor trouwens zeker niet tegenhouden, want deze regio is absoluut de moeite waard! Indien je het bezoeken van Corcovado graag goed regelt, helpen we je bij Edventure Travel in Costa Rica natuurlijk graag verder. Maar laten we eerst beginnen met de nodige informatie.

Je kan het park vanuit verschillende plaatsen bezoeken. Drake Bay en Puerto Jimenez zijn de meest gebruikelijke startpunten voor het bezoeken van nationaal park Corcovado in Costa Rica. Drake Bay is het makkelijkst bereikbaar per boot vanuit het dorp Sierpe. Deze boot vertrekt dagelijks rond 11.30 uur en je vaart vanaf hier in ongeveer 1,5u door de mangroves van Sierpe en vervolgens ga je de open zee op richting de baai. Eenmaal in Drake Bay stap je uit in zee (de kapitein zorgt ervoor dat je koffer droog overkomt), maar het is dus handig om met waterschoenen of blote voeten te de boot in te stappen. Rond lunchtijd kom je aan en heb je tijd om je accommodatie en directe omgeving te verkennen. Tours starten op de volgende dag.

In het droogseizoen kan je trouwens ook zelf naar Drake Bay rijden via een avontuurlijke route langs ongerepte natuur. Puerto Jimenez ligt aan de andere kant van het schiereiland en kan je via een prachtige route makkelijk per auto bereiken.

Verder kan je het nationaal park ook voor een dagtour bezoeken per boot vanuit Uvita of Ojochal. Deze boottocht duurt ook ongeveer 1,5u.

Waar kan je verblijven?

item-thumbnail

Waar kan je verblijven?

Je kunt overnachten in Drake Bay. Hoewel dit de populairste bestemming is in de regio, komt massatoerisme hier nog niet voor. Wij bieden hier kleinschalige hotels aan midden in de natuur. Omdat het dorp weinig eetgelegenheden of andere attracties biedt, ben je vooral op je accommodatie aangewezen.

Puerto Jimenez is een gezelliger dorp met leuke lokale restaurantjes, koffietentjes en bars. Het ligt wat ver rijden en daarom wagen weinig reizigers zich hier aan, maar het is een heel leuke optie. Vraag meer info voor een verblijf aan deze kant van het park.

En voor wie deze regio echt ver weg van de bewoonde wereld wil ervaren kan verblijven in La Leona Lodge. Deze glamping lodge ligt aan het strand en aan de rand van het park vlakbij het rangerstation La Leona. Je moet er wel wat voor doen om hier te komen. Onderdeel van je reis is een wandeling van enkele kilometers over het strand.

Dagtours in het nationaal park Corcovado

Costa Rica’s mooiste Nationaal Park Corcovado kan je tijdens een dagtour met gids bezoeken. Dit moet je wel vooraf regelen, want je bent niet de enige die het park in wil. En omdat er maar een beperkt aantal mensen per dag het park in mogen, is het dus aan te raden tijdig een tour te boeken. Dit kan vanaf 3 maanden vooraf.

Verschillende stations
Het park heeft 5 rangerstations verspreid over het park: La Sirena, La Leona, San Pedrillo, Los Patos en El Tigre. Deze rangerstations zijn ook de enige toegangspoorten om het nationaal park Corcovado in Costa Rica te bezoeken. Afhankelijk van waar je het park betreedt, bezoek je tijdens een dagtour een van deze rangerstations.

Wanneer je in Drake Bay verblijft kan je een dagtour boeken naar rangerstation La Sirena of San Pedrillo. Het meest drukbezochte rangerstation is La Sirena, omwille van de grootse verscheidenheid aan wildlife die je er kan spotten. Maar ook omdat dit het enige rangerstation is waar je kan verblijven en dat bereikbaar is vanuit 2 andere rangerstations. Hier vertel ik graag meer over bij meerdaagse tours.

La Sirena kan je vanuit Drake Bay enkel per boot (1-1u30) bereiken. San Pedrillo is het rangerstation dat het dichtst bij Drake Bay (45min) ligt en waar je tijdens een dagtour ook langs watervallen komt. Beide rangerstations zijn enkel per boot bereikbaar.

Om de natuur niet teveel te verstoren ga je tijdens een dagtour niet heel diep de bossen in, maar blijf je veelal op paden en stranden aan de randen van het park. Hier is al zoveel te zien! Je gaat met gids in kleine groepjes op pad. Onderweg kom je (zeker in La Sirena) meerdere andere groepjes tegen. Helaas heb je het park dus niet voor jezelf, maar gelukkig schrikt dat het wildleven niet af.

Stations in de buurt van Puerto Jiménez
Wanneer je in de omgeving van Puerto Jiménez verblijft kan je een dagtour boeken naar La Leona of El Tigre. La Leona rangerstation ligt op 3,5km wandelen van de startlocatie Carate, waar je per auto naartoe gaat (inclusief in tour).
Vanuit El Tigre kan je slechts een klein stuk in het nationaal park wandelen, maar de natuur kent die exacte grens grens van het nationaal park natuurlijk niet. Buiten de parkgrenzen is de natuur precies hetzelfde. Tijdens een wandeling in deze omgeving heb je ook een prachtig uitzicht over de Golfo Dulce. Met een bezoek aan El Tigre steun je trouwens ook direct de lokale gemeenschap.

Ongeacht welk rangerstation je kiest, tijdens een dagtour in het park heb je de kans om de 4 soorten apen, tapirs, miereneters, witlippekari, ara’s, adelaars, slangen en nog veel meer dieren te spotten. Met heel veel geluk spot je er zelf een jaguar of poema!

item-thumbnail

Het Ranger Station La Sirena in Corcovado Nationaal Park. De grote grasvlakte is een landingsbaan voor kleine vliegtuigen.

item-thumbnail

Aankomst op het strand van La Sirena Ranger Station. Vanaf het strand wandel je het regenwoud in.

item-thumbnail

Dit is het prachtige strand van La Sirena Ranger Station waar neusbeuren, tapirs en poema’s met regelmaat gespot worden.

Meerdaagse tours naar Corcovado Nationaal Park

item-thumbnail

Meerdaagse tours naar Corcovado Nationaal Park

Wil je graag op avontuur en nóg meer van het park en het schiereiland ontdekken, dan kunnen we je een meerdaagse tour sterk aanraden! Er staat je dan een pittige en onvergetelijke tocht te wachten en het bijkomende voordeel is dat je het park dan maar met weinig anderen hoeft te delen. Nadat de dagjesmensen weg zijn is het park namelijk van jullie alleen.

Er zijn verschillende opties, maar een prachtige route is die van La Sirena naar La Leona (of omgekeerd). Deze tour start in Drake Bay, waar je per boot naar La Sirena wordt gebracht. Je verblijft hier 1 nacht in het rangerstation, waar je met gids de natuur verkent langs de verschillende trails. De volgende ochtend vertrek je al vroeg voor een wandeling van 20km langs het strand, rivieren en door de jungle naar Carate, langs het rangerstation La Leona. Dit is een stevige maar prachtige wandeling waar je ook nog eens de kans hebt om heel wat wildlife te spotten! Wij spotten er onder andere miereneters, tapirs en apen!

Een andere optie voor gevorderde wandelaars op zoek naar meer avontuur is een 3 daagse hike van Los Patos naar La Sirena. Deze hike start en eindigt in Los Patos en is enkel bereikbaar via La Palma. Tijdens deze 3 daagse hike je in 24km naar La Sirena. Deze hike is enkel mogelijk in het droogseizoen. Ook kan je ervoor kiezen om het park terug uit te wandelen via La Leona, zo verken je nog meer van het park!

Zijn trekkingen niets voor jou maar wil je wel dieper het park in trekken? Dan kan je ook kiezen voor een overnachting in het rangerstation La Sirena, waar je met een gids de trails rondom het rangerstation verkent. De volgende ochtend word je gewoon terug per boot naar Drake Bay gebracht.

Doe hier een aanvraag voor een complete rondreis met daarin een trip naar Corcovado
item-thumbnail

Een kennismaking met onze gids en groepsgenoten. We krijgen een duidelijke briefing voor we vertrekken. De meerdaagse trekkingen door Corcovado vinden plaats in kleine groepjes van max. 8 personen. Onderweg kwamen we alleen rond de rangerstations andere mensen tegen.

item-thumbnail

We hiken door dichte jungle en over de mooiste stranden. Onderweg treffen we geen andere mensen, maar wel tal van dieren. We zien o.a. miereneters, tapirs, apen en ara’s! Zo gaaf!

item-thumbnail

Je kunt Corcovado alleen bezoeken met een gids. Dat is maar goed ook, want zonder onze gids zouden we de helft van alle dieren niet gespot hebben. En ook zouden we al snel verdwalen.

Andere dagtours vanuit Drake Bay

Walvissen en dolfijnen

item-thumbnail

Walvissen en dolfijnen

Vanaf Drake Bay kun je nog allerlei andere dagtours boeken. Het gebied staat namelijk ook bekend om de walvissen en dolfijnen die er voorkomen. Tijdens een walvissen- en dolfijnentour heb je de kans om beide te spotten.

Jaarlijks trekken gedurende twee seizoenen walvissen langs deze kust. De beste periodes om ze te spotten is tussen december & maart en tussen juli & november. Er is dus genoeg gelegenheid om ze te spotten. Dolfijnen komen trouwens zo goed als het hele jaar voor.

Snorkelen en duiken bij Caño Island

item-thumbnail

Snorkelen en duiken bij Caño Island

Verder kun je tijdens een snorkel- of duiktour de prachtige onderwaterwereld ontdekken nabij het beschermde Caño Island. Je snorkelt of duikt er tussen schildpadden, roggen, murenen, barracuda’s en scholen met vissen. Er komen ook witrifhaaien voor, zoals je op deze foto ziet.

Ook voor deze tour geldt dat je absoluut van tevoren dient te boeken in verband met het beperkte aantal toeristen dat ze per dag toelaten. Edventure Travel regelt dit graag voor je.

Overige dagtours vanuit Drake Bay

item-thumbnail

Overige dagtours vanuit Drake Bay

Behalve deze populaire tours zijn er verschillende andere tours te boeken vanuit het hotel, zoals de Danta Hike Trail, mangrovetocht, avondtour of een paardrijtocht. Verder kan je ook op eigen gelegenheid wandelen langs het strand en de jungle via de Drake Bay Hiking Trail tot aan het prachtige strand San Josecito.

Activiteiten vanuit Puerto Jimenez

item-thumbnail

Activiteiten vanuit Puerto Jimenez

In Puerto Jimenez kan je ook heel wat activiteiten ondernemen op het water. Door de unieke ligging aan de Golfo Dulce, heeft de zee rond Puerto Jimenez een van de belangrijkste en meest levendige mariene habitats van Costa Rica.

Denk aan kajakken door de mangroves, snorkelen of een dolfijnentour op zee. Of ontdek ’s avonds samen met een gids het indrukwekkende fenomeen van bioluminescentie! Maar ook een chocoladetour, paardrijden of een vogeltour behoren tot de mogelijkheden. Geniet ook van de verschillende prachtige en vaak verlaten stranden.

Wil jij het nationaal park Corcovado bezoeken tijdens je rondreis in Costa Rica?

Neem een kijkje in onze bestemmingen en voorbeeldreizen in Costa Rica om je te laten inspireren en eventueel zelf je reis samen te stellen.
Bekijk zeker deze twee reizen, want onderdeel hiervan is het bezoeken van Corcovado Nationaal Park:
3 Weken van de Gebaande Paden
3 weken met Kids op reis 

Passen deze reizen nog niet helemaal bij je wensen? Geen probleem.
Wij helpen je graag bij de voorbereiding van jouw droomreis.

Geef ons hier je wensen en vragen door en wij gaan vrijblijvend voor je aan de slag met een reis op maat.