Bijzondere Ecolodge in Costa Rica | Selva Bananito Lodge | Blog
check

Toegevoegd aan je reiskoffer

Titel

Overnachten in een bijzondere ecolodge in Costa Rica

Tekst door: Marlou Stoltenborg
Ook te lezen in het Luxe Costa Rica Reismagazine van REiSREPORT

item-thumbnail

Overnachten in een bijzondere ecolodge in Costa Rica, daar zijn wij altijd voor te porren! Onderdeel van ons werk bij Edventure Travel is het ontdekken van mooie en goed verstopte plekjes, deze zelf te beleven en vervolgens te delen met andere reizigers. Voor één van onze expedities rijden we over de bergpas van het Nationale Park Braulio Carrillo richting de Ca­ribische kust naar Bananito Norte, een klein dorpje omgeven door bananenplantages. Aan de oever van de rivier worden we zoals afgesproken opgewacht en laden we onze spullen over naar een pick-up van Selva Bananito, een hele bijzondere ecolodge in Costa Rica. Onze auto blijft staan, die hebben we de komende dagen niet meer nodig. De laatste vier kilometer van de rit rijden we door een rivier en over een onverharde weg, langs weilanden en bananenplantages richting de lodge.

Onze lange reis blijkt al snel de moeite waard. Harvey, onze gids voor komende dagen, ontvangt ons hartelijk en laat onze bunga­low zien. We zetten onze bagage neer en genieten van het vrije uitzicht op weilanden en daarachter het regenwoud. Na een heerlijke verse lunch in het restaurant gaan we op verkenning, we willen tenslotte alles beleven. De natuur rondom de lodge is prachtig en Harvey vertelt ons meer over zijn werkzaamheden. Als vanzelfsprekend raken we nieuwsgierig.

Duurzaam toerisme
Wat vooral bijblijft is het verhaal over de (recente) geschiedenis van deze bijzondere ecolodge in Costa Rica. Tijdens het diner bij kaarslicht vertelt eigenaar Jürgen aan al zijn gasten het bijzondere verhaal van zijn familie. Het weiland waar we vanuit onze bungalow op uitkijken en ´s middags doorheen hebben gebanjerd, blijkt niet zo lang geleden regenwoud te zijn geweest. Jürgen´s vader kocht het gigantische terrein in de jaren ´70 op, met als plan het regenwoud te kap­pen en plaats te maken voor onder andere bananenplantages. Zijn kinderen raakten er, mede door hun studies, van overtuigd dat dit geen duurzame manier van leven was. Het zou vooral veel schade toebrengen aan de natuur. In 1994 overtuigden ze hem ervan te stoppen en het gebied in te zetten voor duurzaam toerisme. Gelukkig is op dat moment nog tweederde van de in totaal 2500 hectare intact en blijft het primair regenwoud.

´s Avonds mijmeren we in onze bungalow nog even na over dit bijzondere verhaal. Wanneer we gaan slapen, zien we dat er recht voor ons balkon een prachtige lichtshow wordt gegeven door vuurvliegjes. Als dat geen magische afsluiter van onze eerste dag is…

Zelf meedoen
Omdat we graag willen weten wat er nog meer te doen is, schrij­ven we ons de volgende dag in voor alle activiteiten. Harvey neemt ons in alle vroegte mee voor een vogeltour en na het ontbijt verkennen we het gebied tijdens een prachtige tocht te paard. Onderweg zien we de overgang van weiland, herbebost gebied en het primaire regenwoud. Het is goed te zien hoe ze de toegebrachte schade proberen te herstellen. Zelf kun je ook meedoen: als onderdeel van je verblijf is het mogelijk een boom te planten.

item-thumbnail

Met gids Harvey – klaar voor avontuur

item-thumbnail

Wandeling door het indrukwekkende regenwoud

item-thumbnail

Het prachtige gebied te paard verkennen

Van comfortabel bed naar hangmat

´s Middags begint het avontuur voor ons pas echt. We pakken een dagrugzak in en zeggen gedag tegen onze comfortabele bungalow. Harvey geeft ons rubberlaarzen, die al gauw veel praktischer blijken dan onze eigen wandelschoenen. We wande­len door het regenwoud, waar Harvey ons wijst op oeroude bo­men, slangen, apen en vele vogels. Onze eindbestemming van de wandeling is een overdekt platform, midden in het regen­woud, waar we deze nacht zullen slapen. De koks en vrijwilligers van de lodge zijn al begonnen aan het avondmaal. Aangezien het nog licht is, nemen we gauw een duik in het riviertje vlakbij. Lekker afgekoeld schuiven we aan voor een uitgebreid diner. De avond sluiten we af met een potje kaarten en gaan vervolgens allemaal onze hangmat in voor – hopelijk – een goede nachtrust.

Een beetje spannend was het wel, maar gelukkig worden we ‘s morgens uitgerust wakker en staat het ontbijt alweer klaar. Daarna is het tijd om weer op pad te gaan. Hier is het deze tocht om te doen; we helpen mee de geplaatste wildcamera´s in het regenwoud te inspecteren en de geheugenkaarten te verwisse­len. Eenmaal terug bij de lodge worden deze kaartjes uitgelezen. Er zijn al eens coati´s, apen, miereneters, poema´s en jaguars voorbij gekomen op de video’s. Natuurlijk hopen we daar op de beelden die wij meebrengen ook een glimp van op te vangen…

item-thumbnail

Onze sfeervolle bungalow bij de lodge

item-thumbnail

Onze hangmat – een nachtje kamperen

item-thumbnail

Een van de wildcamera´s die we helpen inspecteren

Helikopter view

Net wanneer we denken dat het avontuur compleet is, staat ons nog een bijzondere verrassing te wachten. Eigenaar Jürgen no­digt ons uit voor een korte vlucht in een gyrocopter, een open mini helikopter. Dit laten wij niet aan ons voorbij gaan. Het is een hele belevenis om in een gyrocopter de lucht in te gaan, maar het wordt pas echt magisch wanneer we over het uitgestrekte gebied kunnen kijken en zelfs watervallen en de Caribische kust zien. Jürgen vertelt tijdens de vlucht gepassioneerd over hun in­spanningen op het gebied van conservatie, herbebossing en de noodzaak daarvan.

Wanneer je in deze bijzondere ecolodge in Costa Rica verblijft en deelneemt aan een van de aangeboden activiteiten, draag je direct een steentje bij. En zo werkt duurzaam ecotoerisme. We zijn werkelijk geraakt door de passie en bijzondere activiteiten waar we onderdeel van zijn ge­worden. Op ons balkon praten we nog lang na.

item-thumbnail

De gyrocopter – een open mini helikopter

item-thumbnail

Het magische uitzicht van bovenaf

item-thumbnail

Een echte ´WAUW´ ervaring!

Jouw verblijf boeken of meer lezen...

item-thumbnail

Bestel jouw exemplaar van het Luxe Reismagazine over Costa Rica van REiSREPORT!

Gebruik de kortingscode ´EDVENTURE´ om 10% korting te krijgen!

item-thumbnail

Blogger Mario van het Vakantaseren blog verbleef tijdens zijn Edventure reis door Costa Rica ook in Selva Bananito, samen met zijn vrouw en 3 tieners.
Hij schreef er een mooi blog over:

item-thumbnail

Een verblijf in deze bijzondere ecolodge is onderdeel van onze 3-weekse natuurreis maar kun je ook goed combineren met onze andere bouwstenen.

Wij helpen je graag met het samenstellen van jóuw ideale reis! Bekijk hier ook 6 andere adresjes voor bijzonder overnachten in Costa Rica!