Rio Celeste en Tenorio in Bijagua - Edventure Travel
check

Toegevoegd aan je reiskoffer

Titel

Bijagua: veel meer dan Rio Celeste

item-thumbnail

Tussen twee vulkanen

Het is de bestemming die bekend staat om de blauwe rivier: de Rio Celeste die door het nationale park Volcán Tenorio stroomt. Door een bijzondere combinatie van mineralen en de zuurgraad van het water ontstaat de kleur die het mooist is als de zon er fel op schijnt. Het is zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan het nationale park. Sommige reizigers bezoeken het op weg vanaf La Fortuna naar een bestemming in Guanacaste, maar bij Edventure Travel zijn we van mening dat het de moeite waard is om minstens twee nachten in Bijagua te verblijven.

Naast de vulkaan Tenorio kent het gebied nog een andere slapende vulkaan: de vulkaan Miravalles. Tussen deze twee vulkanen ligt Bijagua. Het dorp telt ongeveer 5000 inwoners. De regio wordt gekenmerkt door een landelijk en authentiek gevoel. Het gebied telt zeker mee in de toeristische sector, maar de lokale gemeenschap doet zijn best om het toerisme op een duurzame manier te ontwikkelen. Het toerisme moet samengaan met het beschermen van de natuur. Daarnaast moeten zoveel mogelijk inwoners profiteren van de bezoekers van buitenaf. Lokale ondernemers zorgen ervoor dat ze bij elkaar inkopen. In het dorp zijn er verschillende ondernemingen te vinden, waaronder een kaasfabriek, cacaoproducenten en een aantal lokale familierestaurants. 

Door de ligging in het noorden van Costa Rica en doordat Bijagua op zo’n 600 meter hoogte ligt ontstaat hier weer een eigen microklimaat. Dit is gunstig voor veel verschillende dier- en plantensoorten. Ook al ligt het dicht bij het drogere en warme Guanacaste, als er een beetje wind staat kan het wat fris zijn. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 23 graden C. Het weer en het klimaat krijgt zijn invloeden vanuit de Caribische kant. 

Flora en fauna in Bijagua

item-thumbnail

Flora en fauna in Bijagua

Door de unieke omgeving kent Bijagua een aantal soorten die endemisch zijn voor de regio. Het gebied bestaat uit zowel primair als secundair bos en deze worden onder meer door de Tenorio-Miravalles biologische corridor beschermd. De flora bestaat onder andere uit palmen, heliconia’s, varens, bromelia’s en orchideeën. De ‘Jícaro Danto’- boom is endemisch, de vrucht is een favoriete snack van de tapir. Naast de tapir leven er onder andere poema’s, tayra’s, ocelot’s, paca’s, wilde zwijnen, luiaards, brulapen en kapucijnapen in de regio. Ook zijn er diverse slangen (zoals de wimpergroefkopadder op deze foto) en kikkersoorten te vinden. In 2018 is zelfs een hele nieuwe kikkersoort ontdekt in Bijagua! En dan is het gebied ook nog eens een paradijs voor de vogelspotter.  Er kunnen meer dan 400 soorten geobserveerd worden. 

De tapir

De tapir

De tapir is het grootste inheemse zoogdier van Midden-Amerika en helaas wordt ook deze soort met uitsterven bedreigd. Organisaties zoals Nai Conservation en Costa Rica Wildlife zetten zich in voor de bescherming van de tapir. Een aantal van de tapirs heeft een halsband met gps om zodat het gedrag van de dieren bestudeerd kan worden. Sinds 2016 is het aantal tapirs in Bijagua toegenomen en ze worden vaker dichter bij de inwoners gezien. Het zijn goede zwemmers en ze zijn dan ook wel eens zwemmend in de Rio Celeste vastgelegd. De lokale organisatie voor toerisme heeft de maand september uitgeroepen tot de maand van de tapir met als doel het toerisme te stimuleren als ook aandacht te vragen voor de bescherming van dit grote dier. In deze tijd is ook één van de favoriete vruchten van de tapir rijp en dit zorgt voor een bepaalde beweging door het gebied onder de dieren.  

Zou het bijna makkelijker zijn om een tapir in Bijagua te zien dan in Corcovado Nationaal Park..?

Activiteiten en verblijf in Bijagua

Naast een bezoek aan het nationale park met Rio Celeste kan er gekozen worden voor mountainbiken, paardrijden, tuben, vogeltours, kikkertours, cacaotours… Ook zijn er diverse soorten accommodaties in het gebied. De lokale reisexperts van Edventure Travel vertellen je er graag met veel enthousiasme over.

Ben je benieuwd? Vraag jouw reisofferte op maat en bekijk hoe Bijagua in jouw reis op maat past. En kijk hieronder alvast even mee naar een aantal mooie plaatjes van deze prachtige bestemming!