Beren in Costa Rica - Edventure
check

Toegevoegd aan je reiskoffer

Titel

Het wonderlijke leven van beren in Costa Rica

Ehh, beren in Costa Rica? Jazeker! Onder de vele fascinerende wezens die dit biodiverse paradijs bewonen, zijn de neusbeer, rolstaartbeer, wasbeer en slankbeer. Ondanks dat we ze in het Nederlands beren noemen, staat trouwens nog wel ter discussie of ze wel echt verwant zijn aan beren. Er wordt gedacht dat ze eigenlijk meer op marterachtigen lijken. Hoe dan ook, ze zijn erg schattig en komen alle vier voor in Costa Rica.

In dit blogartikel duiken we in de wereld van deze bijzondere dieren, waarbij we niet alleen hun kenmerken en leefgewoonten bespreken, maar ook enkele leuke feitjes over hen ontdekken.

Neusbeer

Neusbeer

De Neusbeer, ook wel bekend als de Coati of Pizote, is een veelvoorkomende verschijning in de bossen van Costa Rica. Met hun lange, flexibele neuzen en gekrulde staarten vallen ze meteen op. Neusberen zijn zeer behendige klimmers en brengen veel tijd door in de bomen, waar ze zoeken naar vruchten, insecten en kleine gewervelde dieren. Ze staan ook bekend om hun nieuwsgierige aard en komen vaak dicht bij mensen om voedsel te zoeken.

Leuke feitjes over de Neusbeer:

  • Neusberen hebben een uitstekend reukvermogen en kunnen voedsel vinden door hun neus tot in de grond te steken.
  • De neusbeer leeft gemiddeld tussen 7 en 14 jaar.

Rolstaartbeer

Rolstaartbeer

De rolstaartbeer, ook wel bekend als de Kinkajou, is een klein en schattig dier dat voornamelijk ’s nachts actief is. Ze hebben grote, ronde ogen die hen uitstekend nachtzicht geven. Rolstaartberen hebben een lange, grijpstaart die ze kunnen gebruiken om zich aan takken vast te houden tijdens het slingeren en klimmen. Het zijn echte zoetekauwen en ze voeden zich dan ook voornamelijk met fruit, nectar, noten en insecten. Het zijn vaak regelmatige bezoekers van fruitbomen in Costa Ricaanse tuinen.

Leuke feitjes over de Rolstaartbeer:

  • Rolstaartberen hebben een lange tong waarmee ze nectar uit bloemen kunnen halen, vergelijkbaar met een kolibrie.
  • De kinkajou kan tot wel 23 jaar worden.

Slankbeer

Slankbeer

De slankbeer lijkt veel op de rolstaartbeer, maar is een stukje slanker. Ze worden ook wel Olingo genoemd en hebben een pluizige vacht, grote ogen en een lange staart. Olingo’s zijn voornamelijk nachtdieren en voeden zich met fruit, nectar, insecten en kleine zoogdieren. Deze lenige dieren zijn heel behendige klimmers en ze leven vooral in bomen. Overdag liggen ze vaak in een holle boom te slapen en na zonsondergang klimmen en springen ze van de ene boom naar de andere.

  • Een olingo kan in een nacht één derde van zijn lichaamsgewicht aan voedsel eten.
  • Dit dier kan wel tot 17 jaar oud worden.

Wasbeer

Wasbeer

Hoewel de wasbeer geen inheemse diersoort is in Costa Rica, komt ‘ie er tegenwoordig wel veel voor. Wasberen staan bekend om hun opvallende zwart-witte gezichten, hun ondeugende karakters en hun behendige poten die op menselijke handen lijken. Ze zijn omnivoren en eten een breed scala aan voedsel, zoals vruchten, noten, insecten en kleine gewervelde dieren. Maar ze graaien ook heel graag in vuilnisbakken of rugzakken op zoek naar een snack. Daarbij deinzen ze niet terug voor mensen.

Leuke feitjes over de Wasbeer:

  • Wasberen zijn erg intelligent en gebruiken voorwerpen, bijvoorbeeld stenen, als werktuigen.
  • Ze staan bekend om hun gewoonte om voedsel te wassen voordat ze het eten, vandaar hun naam.

Beren spotten in het wild in Costa Rica

Costa Rica herbergt een schat aan unieke dieren, waaronder de neusbeer, rolstaartbeer, wasbeer en slankbeer. Deze dieren hebben elk hun eigen kenmerken en fascinerende feiten. Terwijl je door de betoverende bossen en stranden van Costa Rica wandelt, let dan ook goed op!

Er is best een grote kans dat je de wasbeer en neusbeer zult spotten. Hier hoef je vaak niet eens erg je best voor te doen, want ze zijn heel actief en niet mensenschuw. Het spotten van rolstaartberen en slankberen is echter een grotere uitdaging.  Tijdens een avondtour in het donker, met een goede gids en veel geluk, heb je hier echter zeker kans op!