Edventure
Edventure Costa Rica S.A
Tel: +506-88867183 (Linda), +506-71381340 (Marlou), +506 6326 7904
Email: linda@edventure-reizen.nl, Marlou@edventure-reizen.nl, lisa@edventure-reizen.nl.
Nederlandse Ambassade te Panama
P.H. Oceanía Business Plaza
Torre 1000
Piso 23, local 23-A
Calle Hanono Missri
Punta Pacifica
Panama
Telefoon (24/7 bereikbaar) 00507 2806650
Email: pan@minbuza.nl
www.panama.nlambassade.org
De ambassade is ook buiten openingstijden bereikbaar voor consulaire vragen omtrent paspoorten etc. van Nederlanders. Vragen kunnen ook gesteld worden via info@dutchhelp.com
Belgische Ambassade te Panama
Torre Optima (PH SL55) – Piso 13 – Avenida Samuel Lewis con Calle 55 Este – Obarrio
Panama Stad
Ambassadeur Michel DEWEZ
+507 301 14 38
+507 6388 39 61 Noodnummer buiten de openingsuren
http://panama.diplomatie.belgium.be
Zie voor meer informatie de website van de ambassade. In geval van diefstal (ook van paspoort), doe altijd aangifte bij de lokale politie en vraag om een schriftelijk bewijs van aangifte. Dit heb je nodig voor je verzekering. Blokkeer je betaalpassen zo snel mogelijk als je ze kwijt bent. Let erop dat de ambassade nooit geld leent om hotels, advocaten, apotheken oid te betalen. Ook betaalt de ambassade geen vliegticket voor je terugkeer naar huis.
Telefoon: Met de meeste abonnementen kun je tegenwoordig vanuit Panama met je mobiele telefoon naar Nederland of België bellen, het beste is om dat nog in Nederland of België na te vragen bij je provider. Houd er wel rekening mee dat het bereik in het land niet overal even goed is. Dit geldt met name in de bergachtige streken. Telefoneren naar Europa is goedkoop. Je kunt het best telefoneren met prepaid telefoonkaarten die op elke hoek van de straat te koop zijn. Het internationale toegangsnummer van Nederland is 0031, van België 0032.
Email: In Panama Stad en andere grote steden zoals Colon en David is er snel en goed internet. In kleinere plaatsen is het soms lastig om een goede verbinding te krijgen, maar hotels hebben altijd wel internet. Gratis wifi vind je in de meeste hotels, cafe’s, restaurant, shopping centra en vliegvelden.
Post: De posterijen worden in het Spaans ‘correos’ genoemd. Post versturen naar Nederland of België duurt ongeveer 10 dagen. Post kan je afgeven op het postkantoor of bij hotelrecepties.
Electriciteit: Panama kent een netspanning van 110 volt. Sommige electrische apparaten kun je wel gebruiken, maar ze werken dan minder goed. De stekkers zijn echter anders, je hebt dus altijd een verloopstekker nodig.
Klimaat: Panama heeft een tropisch klimaat. Dit betekent dat het in Panama het gehele jaar door warm is. Panama kent echter wel een zomer en een winter. De zomer in Panama loopt van december tot april en is tevens het droge seizoen. Gedurende deze maanden valt er in Panama (en dan met name in zuiden van het land) nauwelijks regen. Dit is dan ook de beste tijd om Panama te bezoeken, met name als je van plan bent om wandeltochten te gaan maken.
De winter loopt in Panama van half april tot en met november. In de winter valt de meeste neerslag. De neerslag valt dan echter met name in korte, hevige, tropische buien, die vaak maximaal een uur duren. Qua temperatuur maakt het niet zoveel uit of je Panama in de zomer of de winter bezoekt; het hele jaar door is het zo tussen de 21°C en 35°C in het laagland, en tussen de 10°C en 18°C in de bergen. Ook ’s nachts koelt het niet veel af en is het nog wel een graad of 25.
Geldzaken: De munteenheid in Panama is de Balboa (B), vernoemd naar de ontdekkingsreiziger Vasco Nunez de Balboa, die de Grote Oceaan heeft ontdekt.
De Balboa is onderverdeeld in honderd centime en wordt uitgeven in munten van 1, 5, 10, 25, 50 centimes. Als papiergeld wordt de Amerikaanse Dollar gebruikt. Je kunt in Panama ook gewoon met Amerikaanse munten betalen. Prijzen worden zowel met $ (dollar) als met B (balboa) aangeduid.
Geld wisselen kan alleen op het vliegveld en in de ‘casas de cambio’ in de hoofdstad. Het is dus het beste om direct dollarbiljetten mee te nemen. Omdat het vaak lastig is om van grote coupures voldoende wisselgeld te krijgen (hierbij is 10 dollar soms al te groot) is het aan te raden om zoveel mogelijk kleine dollarbiljetten mee te nemen.
Pinnen: Pinautomaten zijn er veel in heel Panama en een pinpas met het Cirrus of Plus logo is dan ook de beste manier om tijdens je verblijf in Panama aan geld te komen. De bekende creditcards (Euro/Visa/Mastercard en American Express) worden geaccepteerd door hotels, restaurants en winkels en door reisbureaus, maar zijn elders als betaalmiddel nauwelijks bruikbaar.
Fooi: Het is gebruikelijk om fooi te geven in Panama. In restaurants is een fooi van zo’n 10-15% van de rekening gebruikelijk, hoewel gewoonlijk ook al bij alle drankjes en maaltijden automatisch bedieningsgeld wordt gerekend.
Afdingen is alleen gebruikelijk in souvenirswinkels, verder wordt er gewoon gerekend met vaste prijzen.
Gezondheid: Mocht je tijdens je reis ziek worden vraag dan aan de receptie van je hotel of zij een dokter kunnen laten komen. Reizigersdiarree kan altijd wel eens voorkomen; neem rust, blijf veel drinken (water, thee, cola) en eet licht verteerbaar voedsel (rijst, bouillon, gekookte groenten). Neem zelf ook medicijnen mee tegen diarree (bijvoorbeeld Immodium) en tegen uitdroging (ORS). Neem bij ernstige klachten contact op met de alarmcentrale van je verzekeringsmaatschappij.
Inentingen zijn niet verplicht voor een bezoek aan Panama. Het is wel aanbevolen om maatregelen te nemen tegen DTP en Hepatitus A. Een gele koorts vaccinatie wordt ook aanbevolen en is soms verplicht in combinatie met bezoeken aan andere landen in Latijns-Amerika. Neem contact op met de GGD (www.ggd.nl) voor meer informatie over een eventuele malariakuur. Andere handige links zijn www.tropenzorg.nl of www.travelclinic.nl.
. Prive ziekenhuizen Panama Stad:
Hospital Punta Pacifica Tel: +507 204 8400 Email: info@hpp.com.pa www.hospitalpuntapacifica.com |
Clinica Hospital San Fernando Tel: +507 3056302 Email: acliente@hospitalsanfernando.com www.hospitalsanfernando.com |